• 0
 ≫ 

Merkator između "dve vatre": Zaplena akcija odložila njegov prelazak u Fortenovu

 ≫ 

Agencija je od Agrokora zaplenila 70 odsto akcija Merkatora 16. decembra, kako bi obezbedila da ta nesolventna grupa plati kaznu od 53,9 miliona evra

  • 0

Okružni sud u Ljubljani podržao je odluku Agencije za zaštitu konkurencije da privremeno zapleni akcije Merkatora od vlasnika tog trgovinskog lanca, hrvatske grupe Agrokor.

Agencija je od Agrokora zaplenila 70 odsto akcija Merkatora 16. decembra, kako bi obezbedila da ta nesolventna grupa plati kaznu od 53,9 miliona evra jer je 2016. godine nije obavestila o preuzimanju kompanije za proizvodnju flaširane vode Kostela sa sedištem u Sloveniji.

Agrokor se žalio i protiv kazne i protiv zaplene akcija. Sud tek treba da odluči shodno žalbi za kaznu, a za to će, kako se očekuje, biti potrebno više vremena. Privremena zaplena akcija Merkatora odložila je njegov planirani prelazak iz vlasništva Agrokora u vlasništvo naslednika - Fortenova grupe.

Rukovodstvo Fortenove osudilo je zaplenu akcija Merkatora kao pokušaj Slovenije da obezbedi bolje uslove slovenačkim snabdevačima tog lanca, što je Ljubljana negirala.

Hrvatska kompanija je saopštila i da je obavestila evropska i nacionalna regulatorna tela o "spornom ponašanju" slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije i o sumnji da slovenačke pravne i druge institucije "sprečavaju transfer akcija Merkatora Fortenovi iz nacionalnih i političkih razloga, što je u suprotnosti sa slovenačkim zakonodavstvom i praksom Evropske unije".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>