• 8

Srbija uvozi hleb: Zamrznuto pecivo samo se dopeče pred kupcima

Da li ste čuli za parbejking? To je tehnika pripremanja hleba i peciva koji su delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti i spremni za transport

  • 8

Srbija je u poslednjih godinu dana više nego udvostručila uvoz hleba i pekarskih proizvoda, tako da je u 2019. na njeno tržiste dopremljeno oko 6.000 tona "svežeg" hleba, peciva i tosta u vrednosti od 6,8 miliona evra, piše list "Politika".

Kako dalje navode, vekne su najviše stizale iz Rumunije, Nemačke, Bugarske, pa i iz Hrvatske, u koju je, prema nedavno objavljenim podacima, od njenog ulaska u EU, znatno povećan uvoz hleba.

"Zvuči neverovatno, jer većini potrošača nije poznato da im trgovci i pekari uveliko prodaju vruć hleb i pecivo koji su na naše tržište stigli u šleperima, prethodno pripremljeni i zamrznuti negde hiljadama kilometara daleko", piše "Politika". Pecivo se, zapravo, samo dopeče kako bi kupci stekli dojam da je sveže.

Poznavaoci tržista objašnjavaju da "parbejking", kako se naziva ova tehnika pripremanja hleba i peciva (delimično pečeni, a onda brzo zamrznuti spremni za transport) sve više zamenjuje tradicionalno pekarstvo. Time se smanjuju troškovi proizvodnje, jer trgovci pecivo mogu da isporuče u svakom trenutku, a da bude dobrog kvaliteta.

Koliko god da ovo zvuči praktično, ono što je, možda, zabrinjavajuće jeste da im više nisu potrebni visokokvalifikovani pekari, jer "svaki zaposleni može da ispeče i izloži pripremljene proizvode".

Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica

(Telegraf Biznis/Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @

    Nase brašno u EU oni nama odpad .

  • DRagutin

    Lepo je naš pevač, nažalost pokojni Toma Zdravković opevao u jednom stihu, "dotako sam dno života "... ! Ej bre hleb da uvozimo!!! Mi svi kolektivno kao Finci 60-ih godina prošlog veka treba da skočimo sa mosta u Dunav i da se ubijemo, kada čovek pogleda šta smo dozvolili da nam rade!

  • Luka

    Zemljo, otvori se!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke