• 16

Ministarstvo formira radnu grupu: Zabrana rada nedeljom sve bliže realizaciji

Eventualna odluka o ovoj zabrani mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država

  • 16

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je rešenje o formiranju radne grupe čiji zadatak je sagledavanje svih aspekata eventualne oduke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, saopšteno je iz kabineta.

Radna grupa će u narednom periodu sačiniti analizu efekata primene odluke o zabrani rada nedeljom u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez, ali će u obzir uzeti i različite alternativne modele. Eventualna odluka o ovoj zabrani mora biti pravno utemeljena kako Srbija ne bi ponovila greške nekih drugih država, gde je, kao na primer u Hrvatskoj, takvo rešenje bilo predmet spora pred Ustavnim sudom, navedeno je u saopštenju.

Dalje se navodi da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uraditi sveobuhvatno istraživanje u koje će biti uključeni trgovci, dobavljači, potrošači i radnici u trgovini, kako odluka ne bi bila donošena „preko kolena“. Ovo, kako kažu, ne sme biti samo politička odluka, već rezultat dijaloga o traženju najboljeg rešenja, u kome će u obzir biti uzeti ekonomski interesi trgovaca i potrošača, kao i socijalni položaj radnika zaposlenih u trgovini.

Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je u novembru 2019. inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno, poput apoteka i benzinskih stanica. Tu inicijativu su podržali sindikati. Rad trgovina nedeljom zabranjen je u više zemalja Evropske unije, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Video: Kolika je gužva u nedelju na šalteru za zamenu tablica

(Telegraf Biznis/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    Nedelja je dan za porodicu, pa i za radnike u marketima. Možemo mi da kupujemo i neki drugi dan. Ovi što podržavaju da se radi nedeljom sigurno ne znaju kako je to kad ti deca budu kući nedeljom a ti moraš da radiš.

  • Dusan

    Ovo bi bilo extra uglavnom za privatni sektor jer se tu ljudi najvise i izrabljuju, bukvalno kao robovi. Ovako ce makar taj jedan dan viti slobodni. Stosbe tice drzavnog sektora, ima tu policija,vojska,vatrogasci,zdravstvene ustanove i jos par njih koji ce morati drugacije biti regulisani. Ak svakao LIKE za ptedlog

  • Nedelja

    SLOBODAN DAN.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke