• 5

Stiže ogromna investicija, opština daje zemljište besplatno za kompleks i akva park

Opština Bogatić će investitoru ustupiti bez naknade ustupiti 8,75 hektara zemlje za gradnju turističkog kompleksa sa hotelom, velnes centrom, bazenima i akva parkom

 • 5
Opština Bogatić

Foto: D.G.

Sa dve reke, Drinom i Savom, lekovitim geotermalnim izvorima, velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika i zdravom hranom, opština Bogatić ima velike potencijale za razvoj turizma. Iz skromnog lokalnog budžeta u proteklom periodu nije bilo značajnih investicija u ovoj oblasti, pa su potencijali ostali samo šansa.

Od kada su u maju prošle godine uredbom Vlade Srbije  uvedeni podsticaji za direktna ulaganja u sektoru usluga hotelijerskog smeštaja, u Bogatiću se ukazala prilika da se razvojne ambicije konačno ostvare i ceo kraj postane atraktivna  turistička destinacija.

- Za Bogatić je važno što je uredbom Vlade uvršten među opštine koje imaju pravo na podsticaj ukoliko je u pitanju investicija više od 2 miliona evra i kojom se zapošljava najmanje 70 radnika. Kompanija Infofin iz Loznice, u okviru koje posluju hoteli u Banji Koviljači i Malom Zvorniku zainteresovana je za gradnju kompleksa u kojem će biti hotel sa 150 ležajeva, velnes centar, otvoreni i zatvoreni bazeni i akva park. Investitor je planirao da uloži više od 7 miliona evra - kaže Darko Mašić, direktor Turističke organizacije opštine Bogatić.

Idejno rešenje budućeg turističkog kompleksa

Foto: Turistička organizacija

 

Nameru da u Bogatiću realizuju najveću investiciju u ovom kraju, predstavnici kompanije su izložili u lokalnoj samoupravi, koja je nedavno povukla prvi potez. Naime, odbornici Skupštine opštine su usvojili odluku o pokretanju postupka otuđenja bez naknade zemljišta površine 8,75 hektara u svojini lokalne samouprave, koja je izabrana za lokaciju budućeg turističkog kompleksa.

U Turističkoj organizaciji ocenjuju da, osim izgradnje novih smeštajnih kapaciteta i podsticaja zapošljavanja, ova investicija  ponudom raznovrsnih sadržaja privuče goste iz šireg regiona. Sada, naime, najviše gostiju posećuje akva park "Termalna rivijera" i dve banje sa izvorom geotermalne vode za koju se veruje da je lekovita. Veruju da zdravstveni i rekreativni turizam  mogu da omoguće zaradu i u drugim delatnostima, kao što su trgovina i poljoprivreda.

- U protekle dve godine smo imali ekspanziju domaće radinosti, pa smo na kraju 2019. dostigli više od 50 kreveta u kategorizovanim objektima. To su sobe, apartmani i studio-apartmani, ali s obzirom da se broj gostiju povećava i da u Bogatiću nekoliko godina ne radi hotel, postojeći kapaciteti nisu dovoljni.  Osim promocije turističke ponude i smeštaja, mi ćemo organizovati i edukativne radionice za vlasnike kategorizovanih objekata da bi se osposobili da uspešnije posluju - kažu u Turističkoj organizaciji.

Ugostiteljska ponuda podrazumeva i domaću hranu, pa je zahvaljujući Turističkoj organizaciji na internet aplikaciji objedinjena ponuda najkvalitetnijih sireva, slane i slatke zimnicu i domaćih sokova i rakija, koje po tradicionalnim receptima priprema više poljoprivredno-turističkih gazdinstava.

(D.G)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Djox

  A investitor `biznismen`,jel tako?

  15
  2

  Podelite komentar

 • Macvanin

  A banja u selu Dublje gde je zatvoren izvor da bi jedan beogradjanin otvorio termalnu rivijeru. Izvor je imao izlaznu temperaturu 68 stepeni, voda bogata mineralima, kao i cela macva, srem i semberija. Zabetonirali izvor bez pravnog osnova. Nisu oni busili i nasli toplu vodu nego drzava Srbija. Odbijali radnicima iz Dublja od plate za SAMODOPRINOSE za banju, pa je uništili.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Mačva

  A šta ćemo sa Banjom u Dublju koja trune već 25 godina. Izvor u mom selu Dublju je imao temperaturu 68 stepeni. Kad je trebala da počne termalna rivijera da se radi uslov je bio zatvoriti izvor, a znate kako su uradili to: ubacili armaturu i betonom zalili sve. Država pre 40 godina busila i izgradila banju za selo i Mačvu. Onda neka šuša iz opštine za par stotina evra sve uništi. Samo pratite ovu vest, nema nijedan investitor novca koliki su apetiti "Mačvanskih malih bogova" što sede u opštini.

  4
  0

  Podelite komentar