• 0

Podstrek za dalji razvoj odnosa Srbije i Nemačke: "Nigde nismo dobili ovakvu podršku kao u Bečeju"

Šib je kazao da nemačke kompanije iz automobilske industrije imaju "dobar otisak na tlu Srbije i da u našu zemlju dolaze zbog obrazovane radne snage i infrastrukture.

  • 0
Tomas Šib, ambasador Nemačke

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

U Bečeju je danas otvoren novi pogon kompanije Knott Autoflex Yug, koja se bavi proizvodnjom delova za autoprikolice, a nova nemačka investicija u Srbiji, na samom početku 2020. godine, za ambasadora Nemačke Tomasa Šiba je "veoma dobar predznak za dalji razvoj srpsko-nemačkih odnosa".

Šib je na svečanom otvaranju pogona za toplo cinkovanje u Bečeju, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je svedok sve većeg interesovanja nemačkih preduzeća da posluju i investiraju u Srbiji, a da proširenje fabrike Knott Autoflex Yug pokazuje "optimistički doprinos za budućnost".

Šib je kazao da nemačke kompanije iz automobilske industrije imaju "dobar otisak na tlu Srbije i da u našu zemlju dolaze zbog obrazovane radne snage i infrastrukture.

- Ubeđen sam da će privredni odnosi dve zemlje da se dobro razvijaju, a Nemačka će i dalje podržavati Srbiju na njenom reformskom kursu i putu ka članstvu u EU - poručio je Šib koji je čestitao rukovodstvu i zaposlenima u fabrici Knott Autoflex Yug na otvaranju novog pogona i poželeo im uspeh u radu.

Direktor Knott grupacije Nemačka Valentin Knott istakao je da ta kompanija nigde nije dobila podršku države i lokalne samouprave kao u Bečeju i na tome je posebno zahvalio predsedniku Srbije Vučiću.

Valentin Knott

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što danas sa predsednikom Vučićem slavimo otvaranje novog pogona - rekao je Knott - FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što danas sa predsednikom Vučićem slavimo otvaranje novog pogona - rekao je Knott.

On je kazao da je "filozofija" poslovanja te grupacije da fabrike koje otvara u drugim zemljama imaju samostalnost u radu i da preuzumaju odgovornost za poslovanje.

- Ne šaljemo svoje menadžere u druge zemlhe, potrebne su nam kreativne snage i znanja pojedinaca iz zemalja u kojima poslujemo - rekao je Knott navodeći primer generalnog direktora Knott Autoflex Yug Dragana Kneževa s kojim je grupacija 2003.godine osnovala fabriku u Bečeju.

Dodao je da u Bečeju radi snažan tim koji razvija fabriku, a otvaranje novog pogona je veliko postignuće za Srbiju i kompaniju čije je sedište u Mađarskoj.

- Pre 100 godina smo bili u ratu, a danas smo zajedno i stvaramo novu celinu, a to radimo iz duha evropejstva. Želimo da sve nacije budu pod jednim krovom i zato podržavamo Srbiju na putu ka EU - poručio je Knott.

Direktor i suvlasnik Autoflex Knott Mađarska Šandor Has Sabo kazao je da proširenje fabrike u Bečeju pokazuje kako privreda može da sarađuje na međunarodnom nivou i da briše granice.

Sabo je rekao da je kompanija u Bečeju osnovana pre 17 godina i da se za to vreme uspešno razvijala, te da su njihovi proizvodi danas prisutni na tržištima širom Evrope i sveta.

Generalni direktor Knott Autoflex Yug Dragan Knežev kazao je da je otvaranje pogona za toplo cinkovanje strateška investicija koja toj kompaniji omogućava da proširi obim proizvodnje, nastavi da razvija proizvode i ostvari veći izvoz.

Kako je rekao, reč je o najmodernikoj fabrici za toplo cinkovanje u Evropi koja je izgrađena prema najvišim standardima zaštite životne sredine.

- Opremu smo nabavili od italijanskog proizvođača Gimeco, a za sve ostalo smo angažovali domaće firme - kazao je Knežev.

Kako je rekao, uporedo sa rastom investicija u Srbiji u svim privrednim oblastima, porasla je i tražnja za ovom vrstom zaštite čelika.

- Mi smo u 2019. skoro 80 odsto potreba toplog cinkovanja uvozili iz susednih zemalja. Kapacitet naše linije je 20.000 tona, nama je potrebno 6.000 tona, a ostatak ćemo moći da ponudimo drugim firmama u Srbiji, koje još uvek uvoze ovu vrstu usluga - naveo je Knežev.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>