• 0

Antić: Uspešna poseta Češkoj, razgovori i sa Škodom

Ministar se sa delegacijom Srbije u Češkoj sastao i sa predstavnicima Škode, Ostroja...

  • 0
CPEKI REZERVE GORNJAZONA Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić dogovorio je u Pragu nastavak intenzivne saradnje sa Češkom u sektoru rudarstva i energetike, očekujući skoru realizaciju projekta nabavke opreme i modernizaciju proizvodnje u rudnicima Soko i Rembas.

Antić se sa delegacijom Srbije, koju su činili i predstavnici EPS-a i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", sastao i sa predstavnicima većeg broja čeških kompanija, kao što su "Škoda Praha", "Ostroj", "EUTIT", "NOEN".

- Obišli smo rudnik Bilina, i jednu od najmodernijih evropskih termoelektrana Ledvice. Imali smo čitav niz aktivnosti od kojih očekujemo da ćemo u narednom periodu, možda, imati i neku konkretnu saradnju - kaže Antić. Naveo je i da je delegacija Srbije imala izuzetno uspešnu dvodnevnu posetu Češkoj i veoma sadržajne razgovore sa potpredsednikom češke vlade Karelom Havličekom.

- Dogovorili smo nastavak intenzivne saradnje naše dve zemlje u sektoru rudarstva i energetike, kao i da zajednički definišemo sve prioritete u energetskim politikama, uzimajući u obzir da je Češka, kao članica EU, sličnog energetskog miksa kao i Srbija - ističe ministar. Prema njegovom stavu, iskustva Češke u oblasti obnovljivih izvora energije i termokapaciteta - važna su i za energetsku tranziciju Srbije.

S ozbirom da su, kaže ministar, u delegaciji bili i predstavnici EPS-a i JP "Resavica", poseta je bila prilika da srpske energetske i rudarske kompanije razgovaraju sa predstavnicima kompanija u Češkoj o mogućoj saradnji i konkretnim projektima. Razgovoralo se i o rudniku Štavalj, uz definisanje aktivnosti koje prethode tom projektu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>