• 4

EPS se bori za zdraviju životnu sredinu: Za zaštitu kvaliteta vazduha predviđeno 650 miliona evra

Tome su doprinele i investicije u zaštitu životne sredine od oko 500 miliona evra

  • 4

Zaštita životne sredine je važan deo strategije "Elektroprivrede Srbije". Od 2001. godine, kada je počeo proces obnavlјanja, a potom i revitalizacije i modernizacije proizvodnih kapaciteta, sa povećanjima snage i unapređenjem zaštite životne sredine, a sve u cilјu očuvanja sigurnosti snabdevanja, povećanja energetske efikasnosti postrojenja i dostizanju standarda koji važe u EU, proizvodni kapaciteti JP EPS su na znatno višem nivou nego pre 15 godina.

Tome su doprinele i investicije u zaštitu životne sredine od oko 500 miliona evra.

Do sada je na svim termoelektranama završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su značajno smanjene emisije praškastih materija odnosno PM čestica. U to je od 2004. godine do sada uloženo 97 miliona evra. Rezultat su 2,5 puta manje emisije praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini.

„Zelenim putem“ EPS nastavlja i u narednim godinama jer su planirane dodatne ekološke investicije vredne više od milijardu evra u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine.

Prioritet i najveći obim ulaganja, od oko 650 miliona evra, predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama. Time EPS ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđenih domaćom i evropskom regulativom.

Smanjenje emisija sumpor-dioksida i dodatno smanjene praškastih materija donose sistemi za odsumporavanje dimnih gasova. To su najskuplji i tehnički najsloženiji projekti.

EPS je završio izgradnju postrojenja u TE „Kostolac B“ vredno 96 miliona evra i garancijska merenja su pokazala da su emisije SO 2 znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru. Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, vredan je 217 miliona evra i obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A.

To je jedna od najvažnijih investicija u regionu zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici. Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE „Kostolac A“ i novi blok „Kostolac B3“ čija izgradnja je u toku. Ukupna ulaganja EPS-a u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova, za izgrađeno i planirana postrojenja iznose oko 595 miliona evra.

Ulaganja EPS u zaštitu životne sredine doneće do 2025. smanjenje emisija sumpor-dioksida 90 odsto, azotnih oksida 45 odsto i praškastih materija 95 odsto u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine.

JP EPS je posvetio punu pažnju izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A koje se realizuje u okviru Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Japana, a na osnovu kojeg je između JP EPS i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.

Ugovor o izgradnji EPS i konzorcijum koji predvodi kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisali su 8. 9. 2017. godine. U konzorcijumu izvođača radova su i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP

Jedinstvo iz Sevojno.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradi se za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB „Kolubara“.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nusproizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Radovi su počeli u februaru 2019. godine. Rok za realizaciju projekta je 42 meseca uz dodatnih 12 meseci garantnog perioda.Posle završetka ovog projekta očekivani nivo emisija smanjiće se za više od devet puta.

Tokom realizacije projekta biće uklјučeno više od 1.600 domaćih radnika u različitim fazama projekta.

(Telegraf.rs / PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    18. januar 2020 | 13:52

    Kolike plate imaju i koliko nam para uzimaju mogli bi i da uloze u nesto!!!!

  • Boban

    18. januar 2020 | 14:56

    Ulazu isto koliko i drzava kada uzme od poreza pare pa nesto kao napravi tako i oni poskupe struju pa kao ulazu svoje pare a u stvari opet to sve gradjani finansiraju...

  • Us

    18. januar 2020 | 13:55

    😂😂😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>