• 0

Kako se potkopava konkurencija: Fijat i GM završili na sudu, milijarde na točkovima

"Ovo potkopavanje američkog giganta prkosi ekonomskoj logici"

  • 0
Reno Fijat znak

Fijat Krajsler / Foto: Shutterstock

Fijat Krajsler tražio je od saveznog suda da odbaci optužbe za "reketiranje" od strane Dženera motorsa (GM).

Podsetimo, je pre dva meseca podneo tužbu u Sjedinjenim Državama protv FCA, tvrdeći da je ta kompanija tokom više godina podmićivala zvaničnike sindikata "Udruženi radnici auto-industrije" (UAV) kako bi korumpirala pregovaracki proces i stekla konkurentsku prednost, što je GM navodno koštalo milijarde dolara.

Fijat sada tvrdi da teorija američke kompanije "prkosi ekonomskoj logici“.

GM je optužio Serđa Markionea, pokojnog izvršnog direktora FCA da je pravio zaveru u višegodišnjem pokušaju spajanja dve kompanije.

Fijat sve to demantuje.

Dodaju da žalbu za reket može rešiti samo Nacionalni odbor za radne odnose, a njeni zahtevi za povrede podneti su prekasno.

- To je predvidljiva taktika koju su preuzeli - rekli su iz GM -Uvereni smo u pravne i činjenične osnove našeg slučaja -

Bivši zvaničnici proizvođača automobila i sindikata uzimali su navodno sredstva od organizacije za obuku koju su zajedno vodili radi "razmene poklona" - uključujući kreditne kartice, izlete, golf, dizajnersku odeću, nameštaj i nakit. Fijat je negirao da je odobrio bilo koju od navodnih uplata, mada je priznao da su neki zaposleni nepravilno koristili sredstva koja pripadaju organizaciji za obuku.

Fijat, koji je predložio i spajanje sa PSA grupom, ponovio je da GM pokušava da potkopa njegovu kombinaciju sa proizvođačima automobila Pežo i Citroen.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>