• 0
 ≫ 

Nova "Boingova“ nada na nebu: Poleteo najveći dvomotorni putnički avion

 ≫ 

"Boing 777 eks“, koji košta 422,2 miliona dolara mada kompanije često dobijaju popuste, može da primi 426 putnika.

  • 0

Boing 777 eks“, član nove generacije širokotrupnih letelica, uspešno je izveo svoj prvi let i tako doneo malo dobrih vesti američkoj kompaniji, koja je pretrpela teške udarce zbog rušenja dva aviona "737 maks“ prošle godine.

Loši vremenski uslovi odlagali su od četvrtka prvo poletanje najvećeg dvomotornog aviona na svetu sa aerodroma Pejn Fild blizu Evereta u državi Vašington.

Prvi let je deo testova koji će biti održani i cilju dobijanja bezbednosnih dozvola i odobrenja, koja će zasigurno biti još oštrija imajući u vidu situaciju sa modelima „737 maks“, koji su prizemljeni još od marta nakon dva pada tih letelica u kojima je poginulo 346 ljudi.

„Boing“ se nadao da će „777 eks“, predstavljen na „Dubai eršouu“ 2013. godine, poleteti još prošle godine, ali se kompanija suočila sa odlaganjima zbog problema u proizvodnji motora „GE9 eks“ – najvećih avionskih motora na svetu.

 

Najveći dvomotorni avion ikada napravljen ima raspon od krila od neverovatnih 71,6 metara i malo je duži od legendarnog grbavog „džambo-džeta“, koji polako izlazi iz upotrebe jer se avio-kompanije pre odlučuju za dvomotorne letelice zbog manje potrošnje goriva.

„777 eks“, koji košta 422,2 miliona dolara mada kompanije često dobijaju popuste, može da primi 426 putnika.

Ipak, nije sve sjajno i bajno za „777 eks“. Narudžbine za letelicu su se smanjile, a nekoliko avio-kompanija potpisalo je ugovore sa rivalskim „Erbasom“ o kupovini „A321 Eks-El-Er“.

„Boing“ je do kraja trećeg kvartala prošle godine imaoa 344 porudžbina.

Video: Američkog „lovca“ F-16 Srbi oborili 1999, auto limar iz Pančeva na njemu danas leti u svojoj garaži

(Telegraf.rs / RTS) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>