• 17
 ≫ 

Da li ste se nekada zapitali zašto se jogurt označava u kilogramima, a sladoled u litrima

 ≫ 

Da, dobro ste pročitali

  • 17
Jogurt, sladoled

Foto: Foto: Pixabay.com, Foto-ilustracija: SXC.hu/lusi

Verovatno vam je nekada "upalo u oči" da vidite da na flaši jogurta stoji oznaka kilogram, a da na primer sladoledu, ili običnom mleku piše litar.

Otkuda ova razlika?

Kako nam objašnjavaju u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS), jedina razlika je u samoj gustini proizvoda.

Što je proizvod gušći, označava se u kilogramima, i obrnuto - što je ređi, odnosno tečniji, meri se u litrima.

- Jogurt je takve gustine da ne može da se meri kroz litražu, zato se stavlja oznaka od kilogram ili kilogram i po. Drugo, nije isto jedan kilogram i jedan litar. Mleko, voda, meri sekroz litražu jer su tečni. Isto tako sladoled - kažu u NOPS.

Ovakvo označavanje proizvoda je u skladu sa Uredbom o deklaraciji. Postoje naravno i tačne granice kada tečnost prelazi u gusto stanje.

Dalje, proizvođač po pravilnicima, ima pravo da označi količinu jogurta i kilogramima i litrima, jer je agregatno stanje jogurta ako uzmemo u ozbir sve proizvođače i količinu mlečne masti, ovim pravilnikom prilično nedefinisano. Tako da nije iznenađenje da negde vidite da piše litar, a negde kilogram.

Jedan kilogram jogurta teži manje od litra (980 mililitara), zato što je gustina mleka veća od vode. Jedan litar jogurta na primer težak je 1.030 grama. Pretpostavlja se da upravo zbog tih 30 grama, proizvođači imaju interes da tečnost kao što je jogurt izražavaju u kilogramima.

Tako na primer, pakovanje od 800 ml ima svega 360 grama sladoleda. Takođe, pakovanje sladoleda od 1.650 mililitara ima tek oko kilogram sladoleda, kada se oduzme težina pakovanja.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    30. januar 2020 | 17:27

    Sta je teze kg gvozdja ili kg perja?

  • Ivan Milovanović

    30. januar 2020 | 19:15

    Ja sam iz ovog teksta, dakle, naucio da su voda i mleko tecnosti "kao i sladoled".. a jogurt izgleda nije tecnost onda? Hoće da prikažu da vam prodaju vise sladoleda i više jogurta nego sto realno dobijate, eto ZATO su kilogrami za jogurt a litri za sladoled.

  • Milko

    30. januar 2020 | 17:55

    Pa zato što vas proizvodjači kradu prodaju vam vazduh umesto sladoleda. Kada kupujete sladoled ne gledajte samo zapreminu nego i težinu. Eto zašto.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>