• 37

Istina je. Srbija raskida ugovor s Nemcima o zapošljavanju medicinara

"Druga strana imala je potpuno razumevanje"

  • 37

Tek što je najavljeno raskidanje ugovora o konkursu koji odvlači medicinare iz zemlje, već stižu i rekacije.

Pitanje koje se nameće jeste, da li će raskid narušiti odnose dve zemlje, a dodatno, da li će prekid ovog ugovora zaista zaustaviti odlazak medicinskih sestara u Nemačku.

Kako kaže resorni ministar, od nečeg mora da se počne. A plan je da se projekat nemačke organizacije GIZ "Triple Win" prvo suspenduje.

- Stav države je da moramo da se izborimo sa ekonomskim migracijama, u toj nameri resor kojim rukovodim u potpunosti podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića i njegovu borbu za svakog našeg građanina. Iz tog razloga sam naložio da se odmah obustavi dalji odlazak naših radnika tako što ćemo suspendovati ovaj sporazum - rekao je za Telegraf Biznis Zoran Đorđević, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) obavestio je drugu stranu koja je imala potpuno razumevanje za ovakvu našu odluku, dodao je on.

Dalje će se razmotriti put za prekid Sporazuma u skorijem periodu a do tada ovaj Sporazum će biti suspendovan.

Tokom 2019. godine, otišlo je 70 medicinskih sestara posredstvom NSZ-a. Od 2013. u proseku se javilo oko 100 lica na oglas preko NSZ.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alo

    Bezite ljudi sto pre da vam svane,nisu pare u pitanju samo

  • Hmmm

    A moze li neko,naravno na lep i pristojan nacin,da mi objasni kako je moguce da Nemacka ima problem i potrebu za zdravstvenim radnicima?Mislim,gde su njihovi?Isto vazi i za zanatska zanimanja.

  • dg

    Prije nego što kreneš sprečavati nekoga ko ide iz zemlje jer nema posao u struci, prvo se potrudi da mu obezbjediš zaposlenje u zemlji pa tek onda sprečavaj.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke