• 6

Programeri zarađuju 125.000, dok oni koji popravljaju računare samo 31.000 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za novembar 2019. godine iznosila je 56.331 dinar

  • 6

U Srbiji najveće plate imaju zaposleni u vazdušnom saobraćaju, a najmanje oni koji rade u sektoru smeštaja i ishrane, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prvi su u novembru prošle godine zarađivali 174.810 dinara u proseku, a poznato je da među njima najbolje zarađuju piloti, kopiloti i kontrolori letenja. To je, inače, tri puta veći iznos od prosečne srpske plate isplaćene u novembru (56.331dinar).

Po visini zarada, na drugom mestu su zaposleni u sektoru rudarstva sa platama od 128.920 dinara, dok su programeri i konsultanti dobijali 125.415 dinara. Tačno 113.601 dinar imali su zaposleni koji se bave naučnim istraživanjem, dok su radnici na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa zarađivali 113.520 dinara.

U samom vrhu sa dobrim primanjima su i zaposleni u bankama, čije su plate iznosile 107.567 dinara u proseku, ali i farmaceuti u proizvodnji lekova i preparata sa primanjima od 93.497 dinara.

S druge strane, najskromnija primanja imaju prodavci hrane i pića - svega 31.244 dinara u proseku.

Ovi podaci pokazuju da se najniže plate kreću u rasponu između 31.000 i 39.000 dinara mesečno, a ostvaruju ih radnici koji popravljaju računare, kao i radnici u proizvodnji drveta, zaposleni u tekstilnoj industriji i trgovinama na malo širom naše zemlje.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    Gde vi zivite? Dobar programer zaradjuje taj iznos puta tri, minimum. Iz te sam branse, provereno.

  • Tiši

    Sto se kaze zna se ko kosi a ko vodu nosi. Uporedjujete dipl.inz.gradj. sa fizikalcem (istina znam bar 5 gradjevinca koji ne znaju vise od fizikalaca ali nije u tome sad poenta).

  • Srdjan

    Programeri koji rade u stranim ili domacim vrlikim firmima dobijaju velike plate na racun i zato je tako velik prosek. Servisi racunara su svi odreda privatni i mali preduzetnici koji dizu malu platu da bi platili sto manje doprinose. Ima toga u mnogim bransama kod nas.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke