• 1

Posle Bregzita: BBC digao pretplatu, cena ide na 158 funti

Skače i cena licence

  • 1

Britanski javni servis BBC najavio je da će povećati godišnju TV pretplatu sa 155, 50 na 157,50 funti od 1. aprila.

Ova vest dolazi nekoliko dana nakon što je BBC objavio da ukida 450 radnih mesta "radi modernizacije". Servis je najavio i poskupljenje licence sa 52 na 53 funte.

Inače, visinu naknade za licencu utvrđuje Vlada, koja je 2016. najavila da će taj iznos rasti u odnosu na inflaciju od aprila 2017. godine.

Naknada za licencu, koja čini oko 75 odsto prihoda BBC-ja, sada je pod neviđenim pritiskom.

Prošlog juna, korporacija je kontroverzno objavila da ukida besplatne TV licence za starije od 75 godina, što je godišnji iznos od 550 miliona funti. Navodno, uštedom BBC planira da uloži novac u internet i digitalizaciju.

Podsetimo, 2016. godine, BBC je otkrio da treba da se uštedi 800 miliona godišnje od prihoda od naknada za licence (3,7 milijardi funti).

Kompanija je navela da želi da smanji dupliranje, a da istovremeno uštedi 80 miliona funti (105 miliona dolara) troškova. Neke emisije će biti ukinute, a glavni dnevni program vesti Njuznajt će proizvoditi kraće priloge. Druga smanjenja usmerena su na nacionalni radio servis 5 Lajv i jutarnje vesti na engleskom na Svetskom servisu.

Kompanija je navela da će se takođe razmotriti broj voditelja.

Podsetimo, i srpski javni servis je povećao cenu pretplate, tako da ona od januara ove godine iznosi 255 dinara. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>