• 2
 ≫ 

Da li vam kasni pošiljka iz Kine? Na "čekanju" više desetina hiljada paketa za Srbiju

 ≫ 

Pošta Srbije obaveštena je od avio-prevoznika Lufthansa i LOT da su, radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa, letovi prema Narodnoj Republici Kini obustavljeni do daljeg

  • 2
Devojka, paket, kutija

Foto: Shutterstock

Epidemija korona virusa provlači se kroz sve segmente svetskog društva, pa tako ne utiče samo na zdravlje ljudi, obustavu poslovanja i pad prodaje, već i na kašnjenje pošiljki iz Kine koje se, konkretno u Srbiju, mesečno isporučuju u enormnom broju.

Evo šta piše u zvaničnom saopštenju Pošte Srbije:

Pošta Srbije obaveštena je od avio-prevoznika Lufthansa i LOT da su, radi prevencije opasnosti od širenja koronavirusa, letovi prema Narodnoj Republici Kini obustavljeni do daljeg, što će uticati na uobičajeno poštansko poslovanje u razmeni pošiljaka. Stoga molimo korisnike usluga Pošte Srbije za razumevanje, a o svim promenama pravovremeno ćemo vas obaveštavati.

Pošta Srbije

Foto: Pošta Srbije, Pixabay

Kako piše BBC, Vuk Đorđević je još sredinom novembra 2019. poručio odelo za psa i igračke iz Kine preko Ali Ekspresaa porudžbina je stigla tek početkom februara.

- Često naručujem stvari preko ovog kineskog sajta i obično stignu za mesec dana. Do sada nisam imao ovako loše iskustvo s onlajn kupovinom, a svašta sam naručivao: od dresova, preko dečijih stvari, pa do mobilnih telefona - kaže Vuk Đorđević za BBC na srpskom, i dodaje da je prvobitno mislio da mu pošiljka ne stiže zbog štrajka u našim poštama.

Iz Pošta Srbije još uvek nema detaljnijih informacija o tome kada će se situacija promeniti na bolje, a loše iskustvo doživljavaju i potrošači iz naših susednih zemalja, posebno imajući u vidu da Balkanci masovno poručuju stvari preko sajtova Ali Ekspres i Alibaba, godinama unazad.

Pošta Hrvatske saopštila je da je od utorka do subote prošle nedelje više od 100.000 paketa kupaca iz te zemlje, koji su preko Ali Ekspresa poručili robu, ostalo u skladištima u Kini. Procenjuju da će ove nedelje cifra dostići 250.000.

U proseku, svakog meseca iz Kine u Hrvatsku stigne oko 500.000 pošiljaka. Za Srbiju tačan podatak još nije poznat, ali se pretpostavlja da je cifra slična, s obzirom na to koliko su kineski sajtovi popularni kod nas.

Pošta Srpske je obustavila prijem pošiljaka iz područja Vuhana, grada iz kojeg potiče korona virus. Za isporuke iz ostalih delova Kine je produžen rok dostave.

Rad je otežan i špediterima. Iz kompanije "Beokontrol" iz Beograda, kažu za BBC, da i dalje šalju robu za Kinu preko kompanije Aeroflot, ali su kašnjenja sada uobičajena zbog gužve u isporukama.

Robu iz Kine dobijaju preko kineskih avio-kompanija koje lete ka evropskim gradovima, ali je i taj transport otežan, jer teret moraju da preuzmu u nekoj drugoj zemlji. Iz "Beokontrola" kažu da se brodski transport robe odvija neometano.

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    10. februar 2020 | 17:58

    Moja je upravo stigla u Srbiju :))) uspeli da mi posalju pre blokade 😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>