• 0

Afrika plaća najskuplji internet na svetu: Za svega 1GB ide petina prosečne zarade

Primeri iz zemalja sa srednjim dohotkom uključuju Maleziju, Kolumbiju, Indiju, Jamajku, Južnu Afriku i Ganu, dok su zemlje sa niskim dohotkom Nepal, Mali, Haiti, Liberija, Jemen i Mozambik

  • 0

Ako ste se nekad zapitali gde je internet najskuplji, možda će vas iznenaditi odgovor. Afričke nacije plaćaju najviše u odnosu na ostatak sveta, navodi se u izveštaju objavljenom u utorak.

Savez za pristupačni internet (A4AI) ocenio je situaciju u 136 zemalja sa niskim i srednjim prihodima kako bi sačinio izveštaj, prenosi CNN.

Primeri iz zemalja sa srednjim dohotkom uključuju Maleziju, Kolumbiju, Indiju, Jamajku, Južnu Afriku i Ganu, dok su zemlje sa niskim dohotkom Nepal, Mali, Haiti, Liberija, Jemen i Mozambik.

A4AI definiše pristupačnost kao 1GB mobilnih podataka koji ne koštaju više od 2 odsto prosečnog mesečnog prihoda. Prosek na afričkom kontinentnu iznosi 7,12 odsto, a u nekim slučajevima 1GB košta i više od petine prosečne zarade.

Takve cene su preskupe za sve, sem one najbogatije, navodi se u izvešaju. Navode i da su troškovi primarni razlog zašto se procenjuje da 49 odsto globalnog stanovništva ostaje van mreže.

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke