• 0

Pitanje je dana: Rusija i EU napravile pakt, proteruju dolar

Rusija i EU na putu da smanje dolar, prvi zadatak - skloniti ga iz međunarodnih ugovora

  • 0

Trenutno je više dolarskih ugovora nego onih koji se sklapaju u bilo kojoj drugoj valuti, zbog toga Moskva i Brisel razgovaraju o načinima da se poveća obim nagodbi u evrima ili rubljama, izjavio je ruski izaslanik pri EU Vladimir Čizhov.

Razgovori o prelasku na druge valute dolaze u trenutku kada je jasno da je dolar i dalje "moćno oružje“ SAD-a, rekao je stalni predstavnik EU. Sankcije su drugo sredstvo za Vašington, jer su strane kompanije zavisne od američkog tržišta.

- Imamo dijalog (o prelasku na rublje i evro) a udeo u evrima svakako postepeno raste - rekao je Čižov.

Međutim, skretanje sa američke valute je teško, posebno kada je reč o izvozu energenata, priznao je Čižov. Prvo zbog toga što nafta obično plaća u dolarima, jer se trgovina usmerava na globalno tržište, ističe on.

- Nije sve tako lako, čak i pored želje obe strane rade na tome, posebno imajući u vidu da velike evropske energetske kompanije do sada nisu bile veoma spremne da vode nagodbe u evrima - rekao je.

I Rusija i EU imaju zajedničke ekonomske i političke interese, ali postojeće sankcije koče bilateralnu saradnju, naglasio je Čižov. Moskva će, kaže čekati i to da Brisel bude spreman za ukidanje istih.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke