• 19

Za šta najčešće nećete dobiti račun kad platite? Oni jednostavno ne moraju da vam ga izdaju

Nisu svi subjekti koji vrše prodaju građanima obavezni da poseduju fiskalnu kasu

 • 19
Fiskalni račun, ko ne mora da izda račun

Ilustracija: Nikola Jovanović/Shutterstock

Uzimanje fiskalnog računa ne samo da je vaše pravo već bi trebalo da bude i moralna obaveza, kako bismo zajedno smanjili sivo tržište.

Pri tom, poznato je kako je svaki trgovac po zakonu dužan da prilikom prodaje robe ili pružanja usluga potrošaču izda fiskalni ili blok račun, koji sadrži naziv ili poslovno ime, adresu i podatke koji su značajni za utvrđivanje identiteta trgovca, podatke o prodatoj robi ili pruženoj usluzi, prodajnu cenu, datum izdavanja računa i specifikaciju prodajne cene.

Međutim, uprkos svemu ovome, postoje situacije za koje prosto neće dobiti račun za ono što platite.

Najčešće račun nećete dobiti od:

- veterinara
- advokata
- sveštenika
- vozača GSP
- taksiste

- Fiskalne račune ne moraju da izdaju zdravstveni radnici tj. za njihove usluge ( osim stomatoloških), advokati, veterinari - objašnjavaju za naš portal u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS).

Kako navode, školske ustanove poštanske aktivnosti, verske organizacije, gradski prevoz - to su samo neke od usluga koje nisu u obavezi da izdaju račun.

Ostale delatnosti koje su oslobeđene izdavanja računa i evidentiranja prometa definisani su Uredbom o određivanju delatnosti, kažu nam u NOPS.

Tako, Uredbom je definisana još jedna lista delatnosti, koja se odnosi isključivo na preduzetnike koji plaćaju porez na paušalno utvrđen prihod.

Preduzetnici "paušalci" nemaju obavezu korišćenja fiskalne kase, ukoliko se bave poslovima iz sledećih oblasti:

- popravke metalnih proizvoda, mašina, elektronske i optičke opreme
- rušenje objekata
- postavljanje električnih instalacija
- postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema
- malterisanje
- održavanje i popravka motornih vozila
- pranje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda
- delatnost frizerskih i kozmetičkih salona
- pogrebne i srodne delatnosti

Podsećaju da je sa aspekta zaštite potrošača, najvažnije je da trgovac izda račun, a da ga potrošač sačuva, jer je račun kao jedan od dokaza o kupovini potreban za ostvarivanje prava potrošača po osnovu zakonske odgovornosti prodavca za saobraznost proizvoda u roku od dve godine od kupovine, odnosno prilikom ostvarivanja prava po osnovu garancije.

Kod ovih usluga, za koje ne moraju da vam daju račun, možete svakako da ga tražite, ali za utvrđivanje povrede prava je nešto drugačiji postupak.

Upravo zbog proširivanje broja delatnosti kod kojih ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, jedna od preporuka koja već postoji u teoriji, ali nije uvedena je da se propiše novi format obaveštenja na objektima i da to bude nalepnica jarkih boja sa, na primer, velikim slovom "F" za fiskalni račun i "R" za običan račun.

Kakvo je vaše iskustvo, da li uredno dobijate fiskalni račun? Pišite nam u komentarima. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Z

  Kako ste zaboravili zubare

  1
  2

  Podelite komentar

 • aleksa

  idemo svi na automate , nama kontrole kako se dopunjavaju kafe aparati i frizideri sa sokovima i grickalicama, to je mali restoran a nema fiskalnog

  6
  0

  Podelite komentar

 • Ivana

  Taksisti daju ako trazis

  3
  3

  Podelite komentar

Google preporuke