• 10

U Srbiji sve manje dece, u Americi se pozivaju na skup porodični život. Šta je razlog kod nas?

U slabije razvijenim zemljama ili se rađa mnogo dece, ili je natalitet u padu. Ipak, stručnjaci kažu da prolongirano školovanje i velika socijalna i ekonomska nesigurnost neminovno utiču na "demografsku klackalicu"

 • 10
trudnica

Foto: Pixabay.com

U našoj zemlji su sve brojnije žene koje nemaju decu, piše Politika. Zapravo, svaka sedma žena u Srbiji starosti od 45 do 49 godina, koja je pri kraju perioda kada bi još mogla da rađa, nema dete i – kada se sve proanalizira, u poslednjih 50 nije zabeležen veći broj žena bez potomstva, ističu dr Goran Penev i dr Biljana Stanković, naučni saradnici Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka.

Iako razlog za nemanje dece nije uvek vezan za ekonomski status para ili pojedinca, čini se da se finansijski faktor sve češće navodi kao ključni razlog zašto žene sve ređe postaju majke, a muškarci - očevi.

Rezultati analize koju su sproveli Penev i Stanković, a koja je objavljena u najnovijem broju "Demografskog pregleda", govore da se 13,5 procenata žena koje se nalaze na kraju fertilitetnog perioda nije ostvarilo u ulozi majke, a brojke svedoče da 2019. svaka treća žena u našoj zemlji, starosti od 30 do 34 godine, nije rodila.

Kada napravimo paralelu, dobijamo ovakav ishod: prema rezultatima popisa iz 1991, bez potomstva je bila tek svaka 12. žena po završetku fertilitetnog perioda.

Penev i Stanković kažu da su razlozi zbog kojih raste broj žena koje ostaju bez poroda - mnogobrojni, a jedan od osnovnih je odlaganje. Dakle, sudeći prema njihovoj analizi, u Srbiji se više govori "imam vremena", nego "nemam para" kada je reč o osnivanju porodice, dok je Amerika u sve nepovoljnijem položaju.

Tamo čak 44 odsto ljudi kaže da nema sredstava za odgajanje više od jednog deteta, ali da su imali želju da ih bude mnogo, dok sa druge strane - čak 64 procenata Amerikanaca odlaže rađanje i pravljenje dece jer im je "porodični život skup". 

Kakva je situacija u Srbiji?

- Ako se ima na umu da je prosečna starost žene prilikom rođenja deteta u 2018. bila 30 godina, što je 5,7 godina više u odnosu na 1972, jasno je u kojoj meri žene odlažu brak i materinstvo za kasnije godine. Nažalost, zakoni biologije ne mogu se čitati "između redova", jer s godinama starosti opada šansa da žena ostane u drugom stanju. Drugi razlog jeste smanjenje broja sklopljenih brakova, sve je više žena koje žive same i nemaju partnera – ističe dr Goran Penev.

Biljana Stanković ističe da nema jednostavnog odgovora na pitanje zbog čega žene ostaju bez potomstva, jer sva socijalno-psihološka istraživanja koja su sprovedena u Srbiji svedoče da naši sugrađani visoko vrednuju brak i porodicu. Međutim, rezultati velikog evropskog istraživanja pokazuju da svega tri odsto muškaraca i dva odsto žena, starosti od 18 do 40 godina, kaže da se deca ne uklapaju u njihovu sliku o budućnosti.

Važi i obrnuto – najveći broj Evropljana mašta o porodici s dvoje dece. Ali, život ne prati uvek naše planove, a finansije su neretko izgovor. Na primer, u ekonomski stabilnoj Nemačkoj, čak 23 odsto pedesetogodišnjih žena nema decu. U Švajcarskoj one čine petinu, a u Španiji 16 procenata.

Istorija kaže da je veliki broj žena koje su rođene početkom 20. veka takođe ostao bez potomstva, ali se to pripisuje činjenici da je u Prvom svetskom ratu došlo do ogromnih (muških) žrtava, poremećene polne strukture i velikog smanjenja broja sklopljenih brakova, a ekonomska kriza koja je potom usledila, dovela je i do značajnog odlaganja rađanja među bračnim parovima.

Na pitanje šta je danas dominantan razlog zbog kojeg žene odlažu rađanje i ostaju bez potomstva, dr Biljana Stanković kaže da su to prolongirano školovanje, ali i velika socijalna i ekonomska nesigurnost.

Veliki broj mladih žena ima privremeno-povremene poslove ili rade na crno, i znaju da im poslodavac najverovatnije neće produžiti ugovor o radu ako ostanu u drugom stanju - kaže ona.

I dodaje: "Kada u istraživanjima pitate mlade ljude šta bi ih motivisalo da postanu roditelji, najveći broj njih odgovara – siguran posao i krov nad glavom". Pošto većina nema izvesnost u pogledu posla ili nema stalan posao koji bi im omogućio da podignu stambeni kredit, jasno je zbog čega se ne odlučuju na zajednički život. A ako ne žive zajedno, manja je šansa da će se odlučiti za roditeljstvo".

Rezultati poslednjeg popisa stanovništva govore da je od ukupnog broja žena bez dece, čak 87 odsto njih bilo neudato, a dr Goran Penev ističe da brojke takođe govore da je 154.000 žena sa završenim fakultetom ostalo bez potomstva, a to važi i za 340.000 žena sa srednjom školom.

Video: Mladi parovi da misle na Srbiju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Radovan

  Verujem da postoji poseban krug pakla za one gazde kod kojih radnice nisu smele da zatrudne sto bi dobile otkaz, a takodje i sto su radile neprijavljene. Oni da se ne nadaju nekom uspehu svojoj deci. Bog sve vidi. Kad njihova deca ne budu mogla da dobiju decu, nek se ne cude i ne pitaju mnogo, odakle sad to, kad su ukrali potomstvo mnogim zenama.

  49
  0

  Podelite komentar

 • Moma

  Žene su problem najveći, jer neće obaveze, moderno doba ih je poremetilo, nekada se znalo šta žene rade..

  43
  13

  Podelite komentar

 • Chance

  Tacno se zna sta ce se pisati u komentarima, 'zene su krive'. E pa dragi moji, kada budete u odgajanju deteta ucestvovali isto koliko i zene ili bar priblizno, onda ce i zena biti spremnija na potomstvo. A ne da na nju padne sve, a vi da visite po kafanam i kladionicama, igrajuci igrice.

  53
  9

  Podelite komentar

Google preporuke