• 2
 ≫ 

Slovenci dovode 50 privrednika, najveća privredna delegacija na Srpskom Davosu"

 ≫ 

Najveća strana poslovna delegacija

  • 2

Više od 50 slovenačkih kompanija, iz različitih oblasti, od IT sektora, preko industrije do energetike, dolazi na ovogodišnji Kopaonik biznis forum.

- Slovenačke i srpske kompanije imaće priliku da realizuju poslovne susrete i započnu ili dogovore nove poslove i investicije na marginama ovogodisnjeg Foruma - kaže za Tanjug direktor predstavnistva PKS u Ljubljani Nikola Papak.

Ovo će biti najveća strana poslovna delegacija na "srpskom Davosu", čiji dolazak su organizovali predstavnistvo PKS u Ljubljani i Gospodarska zbornica Slovenije u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a prevodiće je NLB banka.

- Očekuje se i dolazak slovenačkog ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka koji bi trebalo da bude uvodničar na panelu pod nazivom ''Srbija i Slovenija - razvoj ekonomskih odnosa - kaže Papak.

Slovenija je, kako ističe, među 10 najvećih investitora u Srbiji sa više od milijardu evra ulaganja, ali sve je više i srpskih investicija i brendova u Sloveniji i njihova vrednost je već premašila 400 miliona evra.

Srbija je, prema njegovim rečima, sve značajniji investitor u regionu, pa i u Sloveniji, gde su investirali i reinvestiraju "MK grupa", "Delta holding", "Comtrade", "Nektar", a upravo je Agromarket iz Kragujevca u procesu kupovine čuvene slovenačke firme “Semenarna Ljubljana”.

Slovenacke firme su, navodi Papak, i te kako zainteresovane za saradnju sa Srbijom, i ocenjuje da će naša zemlja sve više biti investiciona destinacija slovenačkim kompanijama za proizvodnju i plasman robe na tržišta zemalja sa kojima imamo bescarinski izvoz i na kojima oni nisu trenutno konkurentni, jer su članica EU.

Naglašava da je izuzetno važno da je Srbija uspela da uravnoteži robnu razmenu sa Slovenijom.

- Srpski izvoz u Sloveniju kontinuirano raste. Ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje, računajući razmenu i robe i usluga, prošle godine premašila je 1,6 milijardi evra - precizirao je Nikola Papak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    19. februar 2020 | 13:57

    Što se mene tiče to su najveće Uje i ubice mladića od 18 godina, a Srbija ćuti!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>