• 4
 ≫ 

Ovo su najstarije kompanije sveta. Srpska osnovana još 1756. godine

 ≫ 

Neke su doživele i hiljaditu godinu postojanja, a danas, teško mogu da dočekaju i dvadesetu

  • 4
Najstarije kompanije na Balkanu Mapa

Ilustracija: Nikola Jovanović

Prosečan životni vek kompanija u prethodnih 100 godina, bio je oko 60. Danas, retko koja doživi i 2o godina. Ipak, postoje kompanije koje su uspele da traju i traju.

Prema istraživanju britanskog portala Business Financing, najstarija firma na svetu građevinska je kompanija Kongo Gumi iz Japana, a bez prestanka radi gotovo 1.500 godina.

U Evropi kao najstariju kompaniju portal navodi restoran St. Peter Stiftskulinarium unutar sv. Petra u austrijskom Salzburgu. I pretežno, najstarije evropske kompanije vezuju se za tradiocionalne proizvode koje odražavaju kulturu nacija. Na primer, postoji mnogo onih najstarijih a koje proizvode hranu u piće.

Posebno u Centralnoj Evropi.

Pominje se i Balkan, tako su u Hrvatskoj titulu najstarije kompanije Britanci dodelili Brodogradilištu Kraljevica, osnovanom 1729. godine. A u Srbiji, najstarija je Apatinska pivara, koja postoji od 1.756. godine.

mapa

Foto: Printscreen/Business Financing

Apatinska pivara je danas najstarija aktivna pivara u regionu, a njen razvoj je oduvek bio povezan sa privrednim i kulturnim razvojem čitavog Gornjeg Podunavlja. Generacije Apatinaca su svoj radni vek proveli u pivari, a danas u kompaniji radi veliki broj mladih ljudi koji primenjujući savremene standarde u proizvodnji, uspešno nastavljaju tradiciju starih pivara.

Od juna 2012. godine, Apatinska pivara je članica Molson Coors Brewing Company, grupacije koja je prava riznica najpoznatijih pivarskih brendova sa svih svetskih meridijana i tržišta.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    21. februar 2020 | 10:30

    1726 није постојала Хрватска,него Аустро угарска...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>