• 0

Rusija se oslobađa američkog duga, povukla više od milijardu dolara

Ova zemlja više nije među 30 najvećih vlasnika američkog duga. Lideri na tom spisku su Japan, Кina i Velika Britanija

  • 0

Rusija je u decembru 2019. godine smanjila ulaganja u američke državne obveznice za 1,5 milijardi dolara.

Trenutno Moskva drži 9,974 milijardi dolara duga, a o tome svedoče podaci Ministarstva finansija SAD. Od ukupne sume, 5,704 milijardi nalazi se u kratkoročnim hartijama od vrednosti, a 4,27 milijardi dolara u dugoročnim, prenosi Bankar.rs.

Rusija je počela aktivno da se oslobađa američkog duga 2018. godine. U septembru i oktobru 2018. godine ulaganja u američki državni dug su neznatno porasla, da bi Rusija ponovo počela da ih smanjuje od novembra te godine.

Rusija nije više među 30 najvećih držalaca američkog duga. Lideri na tom spisku već nekoliko meseci su Japan (1,155 bilion dolara), Кina (1,07 bilion dolara) i Velika Britanija (332,6 milijardi dolara).

Američki trezor se krajem prošle godine suočio sa padom potražnje za hartijama od vrednosti, koje su jedino sredstvo za pokrivanje budžetskog deficita.

U cilju poboljšanja situacije, pokrenuta je šema "kvantitativnog olakšavanja", kada državne obveznice kupuju najveće nacionalne banke, koje Federalni rezervni sistem otkupljuje za štampane dolare.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke