• 0
 ≫ 

Drva ponovo trpe zbog fabrike: Da li je Maskova ekološka misija pomalo licemerna?

 ≫ 

Grinhajde, ipak, nije uspeo da se odupre Teslinom uticaju...

  • 0
Germany Tesla

Foto: Tanjug/AP

Viši upravni sud regije Berlin-Brandenburg zvanično je dao dozvolu Ilonu Masku, osnivaču kompanije Tesla, da poseče šumu malom, mirnog mesta Grinhajde, i da tu postavi temelj za svoju novu gigantsku fabriku.

Sud je naveo da je odluka konačna i odbacio je zahteve ekoloških aktivista da se definitvno zabrani seča šume. Aktivisti za zaštitu okoline su 18. februara uspeli da isposluju sudsko rešenje o privremenoj obustavi radova na gradilištu.

Krajem prošlog meseca pisali smo o tome kako stanovnici ovog mestašceta pružaju veliki otpor Maskovoj ideji, međutim, očigledno je da kapitalizam čini svoje.

Ovo će ujedno biti prva Teslina fabrika u Evropi. Do polovine marta bi područje trebalo da bude "čisto" i spremno, što nije nemoguće budući da je Mask već posekao oko dve trećine stabala.

Podsetimo, kompanija Tesla proizvodi električne automobile, što je odgovor na sve veće zagađenje koje prave konvencionalna vozila, ali se ipak postavlja pitanje mora li jedno ušuškano i retkom šumom bogato mesto da "pati" zbog ove fabrike?

Gigafabrika, kako je nazivaju, trebalo da bi počne s radom u julu 2021. godine, a plan je da uposli oko 12.000 ljudi i da proizvodi 500.000 vozila godišnje. Tesla ovim potezom stavlja pred ozbiljan izazov gigante kao što su Folksvagen, Mercedes, BMW.

Germany Tesla

Foto: Tanjug/AP

Video: Сајбертрак- braća Rusi napravili slovensku verziju najnoviijeg Teslinog vozila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>