• 26
 ≫ 

NLB prvi put posle kupovine Komercijalne banke: Cena u kešu, nema obaveza ka malim akcionarima

 ≫ 

NLB kupovinom Komercijalne banke postaje treća najveća banka u Srbiji

  • 26
Siniša Mali

Foto: mfin.gov.rs

Nova Ljubljanska banka potpisala je kupoprodajni ugovor sa Srbijom o kupovini 83,23 posto vlasničkog kapitala Komercijalne banke (KB). Ta banka se i prvi put oglasila posle potvrde od letos za naš portal da je uopšte zainteresovana za preuzimanje našeg "srebra".

Finalizacija transakcije očekuje se u krajem 2020. godine i podleže obaveznim regulatornim dozvolama od strane, između ostalog, Evropske centralne banke, Banke Slovenije i Narodne banke Srbije.

Naknada za 83,23 posto vlasništva iznosi 387 miliona, a to je, navodi i NLB, cena koja se plaća u gotovini po zatvaranju transakcije. U skladu sa propisima o privatizaciji banaka u Srbiji, NLB nije obavezna da pokrene tender za obavezan otkup akcija od manjinskih akcionara u KB-u.

Navedena cena podrazumeva procenu od 465 miliona evra za stopostotni vlasnički udeo, što predstavlja 0,77 puta vlasnički kapital KB-a na konsolidovano osnovu prema zahtevima međunarodnih računovodskih standarda.

Cena će biti podložna godišnoj kamatnoj stopi od dva odsto od 1. januara 2020. do zatvaranja transakcije. U tom periodu, NLB će imati korist od KB-ove dobiti u skladu sa mehanizmom "zaključane kutije" („locked-box mechanism“). Pod uslovom izdavanja dozvole od strane Narodne banke Srbije, dodeljena ali još uvek neisplaćena dobit i primanja radnika iz prošlih finansijskih godina biće isplaćena pre zatvaranja transakcije.

Postojeći akcionari KB-a takođe će dobiti dividendu u iznosu od 50 posto neto prihoda u 2019. godini, do maksimalno 38 miliona evra pre zatvaranja transakcije.

NLB će u svakom trenutku premašiti opšti kapitalni zahtev i kapitalne zahteve, obećavaju.

- Da bismo postigli ovaj cilj, koristićemo kapitalne instrumente koji su već emitovani, ali ne i obraćunati (240 miliona evra od instrumenata drugog reda) i predviđeno povećanje kapitala tekućim merama za optimizaciju rizične aktive, potencijalnim izdavanjem hartija od vrednosti za dodatni kapital prvog reda i uključivanjem nekontrolšućeg  udela. NLB želi da zadrži  materijalnu isplatu dividendi za 2019. godinu, ali rokovi će biti usklađeni sa procesom izdavanja dozvola od strane regulatora i uvođenjem mera za optimizaciju kapitala. NLB se zalaže za održavanje dividendne politike - navodi NLB.

Ova transakcija jača prisustvo NLB-a, a takođe i fokus na tržištima jugoistočne Evrope, čime se konsoliduje pozicija najveće bankarske grupe sa sedištem u regionu. Srbija time postaje najveća strana filijala NLB Grupe.

KB donosi više od 770.000 aktivnih klijenata fizičkih lica i najveću prodajnu mrežu u zemlji, sa 203 ekspoziture uz postojeće NLB-ove ekspoziture u Srbiji. KB-ove filiale u Bosni i Hercegovini i Crnoj gori takođe će doprineti  poslovanju NLB-a na tim tržištima.

- Akvizicija Komercijalne banke predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB-a posle uspešnog završetka procesa privatizacije banke u 2019. godini. Jačanje našeg prisustva u Srbiji, koja je naše največe strano tržište, na kontrolisan način koji povećava našu vrednost, ključni je strateški prioritet naše grupe. Ova transakcija će rezultirati porastom tržišnog učešća NLB-a u Srbiji na više od 12,1 posto prema bilansnoj sumi. Time će NLB postati treća največa bankarska grupa u zemlji, sa veoma jedinstvenom  pozicijom jedne od vodećih banaka na svim tržištima gde je naša grupa prisutna -  rekao je Blaž Brodnjak, predsednik Uprave NLB-a.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    26. februar 2020 | 22:59

    Pod hitno gasim račun i prelazim u drugu banku posle dugo godina.

  • Cipiripi

    26. februar 2020 | 21:44

    Tužno, baš tužno, ništa neće ostati u državnom vlasništvu. Kao dugogodišnji klijent Komercijalne banke, pitam se šta dalje, da li ostati ili promeniti banku, naročito imajući u vidu da NLB ne ostvaruje dobre rezultate ni u matičnoj zemlji.

  • Pravednik

    26. februar 2020 | 21:55

    Sad ko voli domaće, diži štednju i u slamaricu, pa neka stranci donesu svoj novac da ga investiraju u Srbiju, a ne da deo klijenata pelješe parama od drugog dela klijenata...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>