• 0

Dozvolu dobile samo dve platne institucije, ipak nam svima nude kredite: Šta smeju, a šta ne?

Platne institucije u načelu nisu pogodne za kreditiranje MSP, kažu nam u centralnoj banci

  • 0
biznis sastanak, razgovor, razvoj, grafikon rasta, uspeh poslovni, preduzeće, ulaganja, ulaganje

Foto: Shutterstock

Dosadašnje finansiranje malih i srednjih preduzeća svodilo se na tradicionalan način obezbeđivanja sredstava, poput bankarskih kredita i finansijskog lizinga. Promena poslovnog ambijenta, ali i zakona donosi određene olakšice, pa ćemo uskoro imati i primenu dva nova zakona - Zakon o alternativnim investicionim fondovima i Zakon o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom, oba doneta u oktobru 2019.

Retko, ali ipak je činjenica da se kao kreditori pojavljuju i platne institucije. Međutim, upitno je da li i na koji način one mogu da finansiraju mala i srednja preduzeća, da nude pozajmice, i da li krše zakon na taj način.

U skladu sa Zakonom o bankama, odobravanjem pozajmica kao poslovnom delatnošću, tj. davanjem kredita, mogu se baviti samo banke, a izuzetno i drugi subjekti kada su na to jasno ovlašćeni zakonom (kao što je to, primera radi, slučaj sa Fondom za razvoj Republike Srbije u skladu sa zakonom kojim se uređuje ovaj fond), rekli su naš portal iz Narodne banke Srbije (NBS).

Pored toga, od 1. oktobra 2015. godine a na osnovu Zakona o platnim uslugama, davanjem kredita mogu se baviti i sledeći privredni subjekti: platne institucije, institucije elektronskog novca i javni poštanski operator (JP Pošta Srbije).

- Međutim, važno je naglasiti da su vrste kredita koje ove institucije mogu odobravati vrlo ograničene, kao i da moraju biti povezane sa izvršenjem konkretne platne transakcije (npr. tako što bi se za određeno plaćanje upotrebila kreditna kartica) i da se mogu odobravati isključivo na period do 12 meseci iz sopstvenog kapitala platne institucije - objašnjavaju nam iz NBS.

Usled toga, kao i zbog pravila koja se primenjuju na poslovanje privrednih subjekata, ove vrste kredita u načelu nisu pogodne za finansiranje poslovanja MSP.

- S tim u vezi, ističemo i to da su za pružanje ove usluge građanima do sada dozvolu dobile samo dve platne institucije - otkrili su nam u NBS.

S druge strane, ističu, ako bi se određeni subjekti mimo prethodno navedenih pravila bavili odobravanjem pozajmica, odnosno kreditiranjem ili finansiranjem poslovanja MSP, tada bi se radilo o neovlašćenom kreditiranju, odnosno o neovlašćenom pružanju bankarskih usluga na šta je Narodna banka Srbije do sada više puta upozoravala.

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke