• 16

Mali ekonomistima na srpskom Davosu: Realno je da plata bude 900 evra?

"Srbija pokušala da prati drugu industrijsku revoluciju, treću je propustila, a sigurno će učestvovati u četvrtoj"

  • 16
KOPONIK FORUM MALI

Minstar finansija o planu "Srbija 2025"/Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Četvrta industrijska revolucija koja je tema ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma govori o tome koliko se Srbija promenila, rekao je u uvodnom govoru ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da je sadašnji nivo plata nekada bila misaona imenica, a da će minimalna cena rada rasti iz godine u godinu. Istakao je i da je javni dug potpuno pod kontrolom.

- Prošla godina bila je najbolja kada pogledamo stopu zasposlenosti. Poslednji izveštaj pokazuje da je stopa nezaposlenosti 10, 4 odsto - rekao je on.

Dodao je da se posle 7 godina Srbija se vratila na tržište kapitala i da su emitovane dve emisije obevznica, dok je prinos na jednu bio 1,6 odsto.

Govoreći o samom temi foruma, Mali je rekao da je Srbija pokušala da prati drugu industrijsku revoluciju, da je treću propustila, a da će sigurno učestvovati u četvrtoj.

Zašto je važan program "Srbija 2025"?

Mali je prisutnima obrazlago i plan države za program razvoja u narednih pet godina. Projekcije su, kaže, da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen.

Prema njegovim rečima, do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora.

Kako je istakao, biće uloženo 14 milijardi evra u infrastrukturu. Samo 9 milijardi evra biće uloženo u zdravstvo, i još toliko u digitalizaciju.

- Ulažemo u kvalitet infrastrukture, u privredni rast. Naša politika uvek će biti vezana za čoveka. Želimo da ljudi svoje snove ostvare ovde, da ostanu u svojoj zemlji - rekao je Mali.

Podsetio je da plate u javnom sektoru rastu shodno rastu BDP, dok su u privatnom rasle i više nego nominalni rast BDP.

- Sami priznajemo da nam nedostaje radne snage, a to vuče i tera plate na gore. Evo i vi ekonomisti koji ste ovde, recite da li je realno da plata na kraju 2025. bude 900 evra? Realno je, da - kaže Mali.

Istakao je na kraju da je švajcarska foruma za penzije sigurna, ali da država hoće "malo više da da sugrađanima koji su najviše podneli teret reformi".

- Penzija od 430-440 evra apsolutno je realna do 2025, i nalazimo načine da se to ostvari - rekao je Mali.

Mali je istakao da je 2019. godina bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, dodajući i da je bila važna iz dva razloga - završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.

Ministar finansija je kazao da je stopa ekonomskog rasta prošle godine u Srbiji iznosila 4,2 odsto, navodeći da je u poslednjom kvartalu iznosila čak 6,1 odsto i to uprkos uvođenju kvota na izvoz čelika i prištinskih taksi.

Ukazao je i da se povećava broj radnih mesta, ističući da je u poslednje četiri godine otvoreno novih 200.000 radnih mesta.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    Ja ne bih radio za 900€ ceo mesec nikako.Nedeljno da.Sta ti je pravno uredjena zemlja.CH.

  • Pitam:

    Osnovica za paušal veća 10%, inflacija 2,5 ili 3%. Koja je tu računica? Lako je uzimati od nekoga i drugome davati.

  • Ćomi

    Jesam sanjar, ali da sanjam tolike pare je apsolutna glupost.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke