• 3

Dinar nije precenjen, od 25 valuta jedna je od najrealnijih

"Da nismo reagovali, dinar bi bio još jači"

  • 3
KOPAONIK FORUM VLAHOVIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić
KOPAONIK FORUM VLAHOVIC "Dinar bi mogao da bude i jači"/Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dinar nije ni potcenjen, ni precenjen, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u uvodnom govoru na Kopaonik Biznis forumu.

Kako je rekla, centralna banka je u periodu od avgusta 2012. do danas kupila na deviznom tržištu oko četiri milijarde evra, a da se i dalje govori o kursu dinara od oko 117,5 dinara za evro, što je promena manja od jedna procenat.

- Kritikovali su nas da veštački održavamo jak dinar, a ja im poručujem da bi bez naših intervencija dinar bio još jači. Reagovali smo na kratkoročne eksterne šokove, bez uticaja na trend kursa, i intervencije su bile ređe nego u prethodnom periodu - rekla je ona.

Govreći o stabilnosti dinara, ona je podsetila na izveštaj J.P. Morgan čejsa o očekivanim makroekonomskim i finansijskim kretanjima u zemljama u razvoju koji je ocenio da je srpski dinar realno vrednovan.

Kako je navela, od 25 valuta zemalja u razvoju čija je vrednost analizirana, dinar je jedna od dve valute koje su ocenjene kao potpuno realno vrednovane, dve valute blago odstupaju od tzv. fer vrednosti, dok je 21 valuta ocenjena kao precenjena ili potcenjena.

Takođe navela je da izvoz srpske robe i usluga od 2013. godine raste po prosečnoj godišnjoj stopi od oko 11 odsto i da je njegova vrednost udvostručena sa 11,5 milijardi evra na 23,4 milijarde evra.

Učešće izvoza robe i usluga u bruto domaćem proizvodu povećano je sa 34 odsto na 51 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 67 odsto na 84 odsto.

Rast investicija od 10 odsto prosečno godišnje u tom periodu bio je izvor preko 60 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda, dodala je Tabaković.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    2. mart 2020 | 18:08

    U vreme Milosevica 1997 godine Jugoslavija bila pod sankcijama, a za jedan dinar sam mogao kupiti upaljac a sada u zlatno napredno doba takav isti upaljac kosta 10 i vise dinara pa onda vidimo kako smo napredovali.....

  • vladimir

    3. mart 2020 | 22:42

    Na talasu stabilnog dinara, treba vise promovisati dinarske obveznice, odnosno omogućiti građanima da učestvuju na primarnim aukcijama, a za sekundarno trgovanje na berzi treba angažovati market mejkere da obezbede likvidnost.

  • Sumadiski

    3. mart 2020 | 09:26

    Vecina zemalja u svetu zeli da ima nacionalnu valutu koja je konkurentna na svetskom trziztu. Kad je domaca valuta realna i primamljiva za turiste iz inostranstva onda je priliv deviza veci. Gospodja Jorgovanka vodi specificnu ekonomsku politiku koja ide u prilog trenutnoj situaciji. Vreme ce da pokaze dali je gospodja guvernerka na pravom putu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>