• 1

Položen čoko-blok kao temeljac za fabriku čokolade u Novom Sadu

"Bari Kalebout" će sirovine uzimati odavde, što će stvoriti dodatni lanac zapošljavanja

  • 1

U Novom Sadu danas počinje izgradnja fabrike švajcarske kompanije "Bari Kalebout" (Barry Callebaut), vodećeg svetskog proizvođača visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda.

Svečanosti polaganja kamena temeljca u Novom Sadu prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić, ambasador Švajcarske Fipil Ge, rukovodstvo kompanije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Ovim je omogućena velika supstitucija uvoza, kao i rast naše ekonomije. Dolazak fabrike "Bari Kalebout" je kapitalno intenzivni projekat za Srbiju. Ako se ne varam, ovo nam je 5. velika investicija u Novom Sadu. Mi 40 godina nismo imali značajniji pogon u ovom gradu i posebno sam ponosan na ovu fabriku. Ja se ne razumem mnogo u kakao i čokoladu, ali su mi objasnili da svi poznati brendovi kupuju od njih - istakao je Vučić.

Dodaje i da je ovo podizanje fabrike veoma bitno za našu prerađivačku i prehrambenu industriju, u kojoj smo imali najviše problema. - "Bari Kalebout" će sirovine uzimati odavde, što će stvoriti dodatni lanac zapošljavanja. Srećan sam što baš mi imamo najbolju evropsku tehnologiju, i posebno se zahvaljujem ambasadorima Švajcarske i Belgije - kaže predsednik Srbije.

"Bari Kalebout" je najveći pojedinačni prerađivač kakaoa na svetu, kao sirovine za konditorsku industriju sa sedištem u Cirihu, koja ima 60 postrojenja širom sveta. U Novom Sadu će imati 100 zaposlenih, rekao je Tanjugu glavni izvršni direktor "Bari Kalebout grupe" Antoan de Sent-Afrik.

Fabrika Fabrika "Bari Kalebout" / Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, novosadska fabrika grupe čija je godišnja prodaja u 2018/2019 bila 6,5 milijardi evra počeće da radi 2021.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu. Fabrika će biti na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu.

Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će "Bari Kalebo" snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    6. mart 2020 | 06:38

    Ma sve je to lepo i super što će doći jedna tako moćna kompanija samo mi nije jasna podrška naše vlade od 12 miliona € kao pomoć i subvencija za radnike ?! I to za svega 100 radnika koliko će raditi u toj fabrici! Nisam ni znao da smo mi tako bogata zamlja... Još nisam čuo da je iko u svetu dao tolike pare da bi bilo zaposleno 100 radnika!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>