• 1

Počelo otkopavanje rudnika Novo Cerovo. Prve količine bakra početkom juna

Umesto stare primarne, kupljena je nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Šaohua, pomoćnik generalnog direktora "Ziđin Bor Kopera"

  • 1
Majdanpek je tipično rudarski grad; rudnik Novo Cerovo Foto: Milena Đorđević

Kompanija "Ziđin Bor Koper" počela je otkopavanje rudnika bakra Novo Cerovo, trećeg u sastavu ovog rudarskog kompleksa, čiji se kapacitet procenjuje na dva i po miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina.

Pomoćnik generalnog direktora "Ziđin Bor Kopera", Hu Šaohua, najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna i podseća da kompanija od oktobra 2019. kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

U skladu sa zakonodavstvom Srbije, posle dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je brojna mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi, saopštavaju iz kompanije.

Rukovodilac Cerova, Dragan Ilić, objašnjava da je kompanija uložila mnogo para u ovaj rudnik i precizira da su za potrebe Novog Cerova kupljeni 15 kamiona, tri bagera, dve bušalice, buldožer, valjak, utovarivač i cisterna za gorivo.

Novo Cerovo sastoji se od površinskog kopa i dela koji će se baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije. Zbog toga je u toku i revitalizacija drobilica, mlinskih sekcija i hidrotransporta, kao i kontrola agregata.

Umesto stare primarne, kupljena je nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Šaohua.

Prvu količinu oksidne rude "Ziđin Bor Koper" planira da propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude.

Oživljavanje proizvodnje u Cerovu, naglašava Hu Šaohua, velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>