• 3

Raspisan Javni poziv za izbor Master 4.0 programa

Ministarstvo prosvete Srbije raspisalo je Javni poziv za izbor multidisciplinarnih master studijskih programa koji će povezati tehničke i prirodno-matematičke sa umetničkim fakultetima, kao i s kompanijama koje posluju na tržištu kreativnih industrija.

  • 3
Nebojša Đurđević Foto: Digitalna Srbija

Ministar prosvete Mladen Šarčević i direktor nevladine organizacije Inicijativa "Digitalna Srbija" Nebojša Ðurđević potpisali su sporazum kojim je dogovorena saradnja i pozvali visokoškolske ustanove da se u narednih mesec i po dana jave na ovaj konkurs sa svojim predlozima programa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šarčević je rekao da je nakon uspeha prošlogodišnjeg Mastera 4.0 koji je doveo do saradnje više od deset državnih fakulteta i omogućio razvoj četiri studijska programa na tri univerziteta, fokus ovogodišnjeg javnog poziva na povezivanju sveta tehnologije i sveta umetnosti.

- Kako bi se stvorili uslovi za dalji rast kreativnih industrija, grane privrede koju Vlada Srbije prepoznaje kao strateški prioritet, očekuje se da jedan ili više izabranih Master 4.0 programa povećaju broj i kvalitet kadra spremnog za poslovanje na globalnom digitalnom tržištu - rekao je ministar, navedeno je u saopštenju.

Direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Ðurđević naglasio je da je oganizacija Startup Genome iz San Franciska u svom globalnom izveštaju za 2019. godinu prvi put analizirala i jedan startap ekosistem iz Srbije te, pored blokčejna, izdvojila gejming, kreativnu industriju posvećenu razvoju video-igara, kao jedan od domaćih sektora digitalne ekonomije s najvećom snagom za dalji razvoj.

Javnim pozivom "Master 4.0 - Kreativne industrije" određeno je da prijavljeni programi moraju da obuhvate obavezne predmete iz najmanje tri od šest definisanih oblasti, kao i izborne predmete iz bar dve od četiri oblasti.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti, navedeno je u saopštenju.

Javni poziv je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz oblasti računarstva, IT, menadžmenta, organizacionih nauka i umetnosti, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da se prijave u zajedničkoj prijavi sa državnom institucijom kao nosiocem programa.

Vlada Srbije finansiraće proces akreditacije i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za do dva studijska programa koje bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, privrede i visokoškolskih ustanova iz inostranstva.

Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta u programu, navedeno je u saopštenju. Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve generacije studenata, počev od školske 2020/2021. godine.

Javni poziv biće otvoren 45 dana, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    9. mart 2020 | 18:22

    Master 4.0 konkurs koji je raspisan, od strane ministarstva prosvete, prepoznao je ministar Sarcevic da visoko skolstvo je buducnost Srbije.Kako je dosao na celo ministarstva Sarcevic je iz ucmalosti unazad 25 godina, sve blizi pravim vrednostima skolstva u EU. Doduse, i sam je proveo ceo svoj radni vek u prosveti i najbolje zna sta i kako unaprediti u prosveti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>