• 2

Bili smo u učionici 22. veka: Evo kako bi trebalo da izgleda

Prostor je zamišljen da učenicima i nastavnicima na inovativan način omogući pristup edukaciji i rešavanju problema

  • 2
mejkers lab, čačak, otvaranje prvog mejkers laba u srbiji Telegraf.rs

"Izuzetno nam je zadovoljstvo da je ono što godinama radimo, a to je razvoj preduzetničke inicijative kod srednjoškolaca, dobilo jedan ovakav rezultat", izjavio je Darko Radičanin, direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji, povodom otvaranja Mejkers laba u Medicinskoj školi u  Čačku.

Ova moderna učionica, ujedno i prvi Mejkers lab u Srbiji, zamišljena je da učenicima i nastavnicima na inovativan način omogući pristup edukaciji i rešavanju problema.

- Verujemo da preduzetnička inicijativa doprinosi razvoju društva uopšte, a verujemo da odavde sve to počinje jer morate mlade ljude da vratite školi, odnosno razmišljanju gde ćemo da se bavimo kreativnim radom. Škola je pravo mesto za kreativni rad i pravo mesto za bavljenje greškama kada je vreme - dodao je Radičanin.

Mejkers lab predstavljaće prostor kako za redovnu nastavu, tako i za sve vannastavne aktivnosti, dok mladima otvara svet u jedan drugačiji vid edukacije gde se kroz različite metode omogućava izražavanje kreativnosti i razmišljanja.

- Pored formalnog obrazovanja moći ćemo da na neformalniji način istražimo stvari koje nas interesuju i da na inovativniji način dođemo do nama bliskih zaključaka koji nisu nužno povezani sa formalnim obrazovanjem. Na taj način steći ćemo neophodna znanja - istakla je učenica četvrte godine Danijela Milinković.

U planu još tri laba

U prvoj fazi planirana je izgradnja četiri laba, dok će poziv za druge škole biti otvoren od Nove godine.

- Prva četiri laba, zaključno sa ovim  u Čačku, birali smo po principu da među tim školama postoje izuzetni profesori ili kolektivi koji pokazuju želju i rad sa decom u okviru nekih dodatnih projekata, to je ujedno i naš način da naučimo dirketno u radu sa školama, gde najviše možemo da ih podržimo i šta kojoj školi treba - objašnjava Marija Beslać direktorka za komunikacije i partnerstva Nordeus fondacije, dodajući da je jedan od ciljeva da se škole što jače uvežu sa lokalnim zajednicama.

Do Nove godine biće izgrađena još tri Mejkers laba, u Leskovcu, Zaječaru i Vršcu.

Kako Beslaćeva objašnjava, Nordeus kompanija je od samog osnivanja imala želju da pruži podršku deci u oblasti obrazovanja, a osnivanje grupe za obrazovanje to i omogućava.

- Ono što smo iz prethodnih iskustava naučili je da mnoge veće promene, efekte na društvo možemo da donesemo kad se udružimo sa drugim kompanijama koje misle slično - ističe.

Zašto baš Čačak?

Medicinska škola u Čačku počela je da sprovodi program preduzetničkog obrazovanja prošle godine, kada je na regionalnom takmičenju učeničkih kompanija ponela treće mesto sa društvenom igrom "Brejner".

Upravo rezultati i znanja, koje su tokom godine đaci pokazali, doprinelo je da danas baš u Čačku bude otvoren prvi Mejkers lab ili ti "učionica 22. veka", kako je naziva jedna od mentorki i profesorka srpskog jezika, Jelena Dramićanin.

- Učenici koji su učestovali u učeničkoj kompaniji apsolutno nisu oni izuzetni učenici koji se takmiče u svim takmičenjima, to su učenici koji nemaju sve petice, koji nisu čak ni odlični, oni koji su se, da se našalimo, epski borili za dvojku iz hemije. Ti učenici su spoznali sami da itekako imaju izuzetne sposobnosti, kapacitete i potencijale i da mogu mnogo da pruže društvu, a i svetu - istakla je profesorka koja je ponosna što je prvi Mejkers lab otvoren baš u njihovoj školi.

- Mejkers lab omogućava nastavnicima da održe multidisciplinaran čas. To znači da će učenici istovremeno sticati znanja i razvijati veštine iz mnogih oblasti, kao i da će moći da to praktično primene. Suština savremenog obrazovanja je upravo u tome da učenik može tokom jednog časa da temi pristupa iz uglova različitih disciplina.

Kako je navela, potencijal đaka prepoznao je i sam grad od kojeg su dobili finansijsku pomoć prilikom realizacije prve učeničke kompanije.

Poklonjena dva mikroskopa

Potreba za ovakvim prostorima postoji poslednjih par godina, od kako je počeo i STEAME (nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika i preduzetništvo) koncept.

- Želimo da pružimo podršku jednom složenom sistemu obrazovanja i zašto baš prostor u školi, zato što su nastavnici prvi kontakt sa đacima i oni u mnogome određuju buduća zanimanja. Ja vam želim da ovaj prostor postane mesto susreta, vas prvo u školi, a potom lokalne zajednice. Ovo je prostor da grešite i da nemate pravila, jer kada nemate pravila to je trenutak kada se otvara vaša mašta, i trenutak kada imate mogućnost da se na neki drugi način pokrenu stvari. Tu vidimo veliki spas za obrazovanje i za nauku - poručila je Danijela Vučićević viša savetnica za programske aktivnosti iz Centra za promociju nauke.

CPN donirao je dva mikroskopa za potrebe prvog Mejkers laba.

mejkers lab, čačak, otvaranje prvog mejkers laba u srbiji Telegraf.rs

Osnaživanje lokalne zajednice

Ispred Inicijative Digitalna Srbija obratio se direktor Nebojša Bjelotomić koji je istakao da je kroz ovakve inicijative, ideja da se osnaži lokalna zajednica.

- Odavde iz Čačka takođe možete da imate sjajne kompanije koje osplužuju ceo svet i možda baš u nekom domenskom znanju koje je vezano za medicinu. Verujemo da su mladi spremni za globalnu utakmicu i uz pomoć nastavnika, koji su izuzetno bitni u celom tom putu, mogu da se otisnu onuda kuda mi svi želimo da idu - dodao je Bjelotomić.

Na ovu priču nadovezao se i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, koji je istakao da je budućnost obrazovanja dece u Srbiji odgovornost svih nas.

- To nije nešto što možemo da očekujemo od nastavnika, niti bi trebalo. Svako treba da se zapita šta je naša uloga u obrazovanju dece, kao i u kreiranju okruženja za njih da ostanu i žive ovde i doprinose razvoju naše zemlje i društva - istakao je.

Grupa za obrazovanje osnovana je u septembru ove godine sa ciljem zajedničke podrške obrazovanju i čine je: Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa "Digitalna Srbija" i organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji".

Podsetimo, prošle nedelje održana je i Nacionalna konferencija nastavnika srednjih škola u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Dostignuća Mladih, s ciljem edukacije stručnog kadra za predstojeće školske izazove u okviru programa preduzetničkog obrazovanja.

Na snimku ispod možete pogledati kako izgleda prvi Mejkers lab u Srbiji:

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sara

    20. oktobar 2022 | 00:38

    Mejker, brejner, lab... sramota, zar mi nemamo svoj jezik, a stolice da ne komentarišem, ovo nije i nikada neće biti učionica.

  • Kaja

    20. oktobar 2022 | 09:25

    Svasta bih napisala na ovo, ali bolje necu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>