• 0
 ≫ 

Može li korona da podstakne bejbisiting? Ove opcije imaju roditelji, ako se zatvore škole i vrtići

 ≫ 

U Italiji su zbog goruće situacije privremeno zatvoreni škole i vrtići, pa je "baka i deka servis" priskočio u pomoć zaposlenim roditeljima. Kako i druge zemlje, poput Severne Makedonije ili Slovenije, uvode iste mere, postavlja se pitanje da li će to pospešiti potrebu za dadiljama, budući da nisu svima na raspolaganju bake i deke...

  • 0
Dadilja, čuvanje dece

Foto-ilustracija: Shutterstock

Iako u Srbiji škole i obdaništa zvanično i dalje nesmetano rade, roditelji se zbog pandemije korona virusa sve teže odlučuju da pošalju decu u ove ustanove. Ipak, budući da većina mora da radi, i to ne od kuće, postavlja se pitanje kako organizovati čuvanje dece.

Bake i deke kao "servis za čuvanje" nisu svima opcija. U Italiji, zbog vanredne situacije, oni svojoj deci sada masovno priskaču u pomoć, međutim, ima i onih zaposlenih roditelja koji moraju da angažuju dadilje.

Vlada Severne Makedonije je zabranila rad škola i vrtića, i uvela promenu da jedan roditelj može da ostane kod kuće, kako bi čuvao decu, a taj period izolacije će mu biti plaćen u potpunosti. I druge zemlje regiona, poput Slovenije, počinju da uspostavljaju slične mere, a da li je Srbija sledeća na redu?

Škole svakodnevno moraju da Ministarstvo prosvete obaveštavaju o broju odsutnih đaka, a nedovoljna prisutnost mogla bi da ubrza odluku da se i kod nas privremeno obustavi rad u školama i vrtićima.

Kako saznajemo, za sada, u jednoj velikoj beogradskoj školi u proseku dvoje zdrave dece ne dolazi u školu, jer ih roditelji ne puštaju. Učiteljice kažu da će svima koji ne dolaze izostanci biti opravdani, bez obzira da li su zdravi ili ne, i apeluju na roditelje da deca koja kašlju ili imaju kijavicu - ne dolaze.

Takođe, rečeno je da svaki roditelj treba da donese flašu alkohola kako bi se čistile klupe.

S obzirom da su mališani koji idu u obdanište često bolesni, posebno u ovo doba godine, sada kada vlada panika oko korona virusa - broj dece u vrtićima će verovatno biti još manji. Potreba za dadiljama u ovim situacijama je još veća.

Pitalu smo jednu mamu, zaposlenu u zdravstvu, kako izlazi na kraj u ovakvoj situaciji, s dvogodišnjim detetom koje, inače, redovno pohađa vrtić.

U galeriji pogledajte kako da se zaštitite od korona virusa:

- Moj posao je takav da ne mogu da radim od kuće, jednostavno, neophodna sam u bolnici, a pritom nam manjka maski i ostalih potrebnih materijala za prevenciju. Dete trenutno ne vodim u vrtić, jer je inače prehlađeno, ali i da nije - ozbiljno bih razmislila.

- Posebno što znam da deci u vrtiću slabo peru ruke, jer kažu da im je "praktičnije da koriste vlažne maramice". Tačno je da se deca često umažu, što od jela, što od tempera i ostalih stvari, ali to ne sme da bude izgovor - kaže ona, i dodaje: "Ja radim po smenama, pa se nekako snalazimo muž i ja, a naše mame rade, pa ne mogu uvek da uskoče. Inače ne znam kako bih, morala bih da platim nekoga da mi čuva dete".

beba, dete, hrana, obrok

Pixabay.com

Zaposlenim roditeljima u Srbiji, stoga, preostaju 3 opcije:

1. Angažovanje baka i deka za čuvanje dece

2. Rad od kuće, ukoliko je to moguće zbog vrste posla

3. Angažovanje dadilja, za kojima bi potražnja mogla naglo da skoči

Osim povećanog obima posla, dadilje bi mogle i da povećaju cenu satnice, koja sada u proseku iznosi 350 do 400 dinara. Kako je najavljeno prošlog meseca, dadilje i kućne pomoćnice bi, inače, mogle uskoro da izađu iz "sive zone", kada je reč o radnom statusu.

Ako se radnici u ovim, i drugim spornim delatnostima, izmenama Zakona o radnom angažovanju na sezonskim poslovima - zvanično svrstaju u sezonske radnike, agencije koje ih angažuju bi morale da se bave njihovim doprinosima, odnosno da osnaže njihov status u društvu.

Nije novost da se kod nas, i u zemljama regiona, po uzoru na Ameriku - otvaraju "servisi za iznajmljivanje dadilja", koji su posrednici između njih i roditelja. Koliko je ovaj biznis uznapredovao, govori činjenica da mame i tate sve češće angažuju stručne i pouzdane osobe za čuvanje dece, ima zahteva čak i za noćno čuvanje, a one na adresu stižu najranije za sat vremena od poziva.

Video: Predrag Kon: Škole se za sada neće zatvarati zbog korona virusa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>