• 3
 ≫ 

Ono što ste naručili onlajn verovatno nije dobro: Od opasnih punjača do sredstava za beljenje zuba

 ≫ 

Istraživači su posebnu pažnju posvećivali uređajima za detektovanje dima, kod kojih su rezultati bili najgori: nijedan od sedam naručenih uređaja za detektovanje ugljen-monoksida nije uspeo da prepozna prisustvo plina

  • 3
Amazon, kompanija Foto: Shutterstock

Šanse su 66 odsto da artikal koji ste kupili ne prolazi test sigurnosti - odnosno da bi se mogao zapaliti, uzrokovati strujni udar ili biste se njime, čak, mogli ugušiti.

Takve rezultate su, naime, pokazale analize šest evropskih udruženja za zaštitu potrošača koja su putem onlajn prodavnica kao što su Amazon, AliExpress, eBay i Wish naručivala uređaje i proveravala da li prolaze uobičajene evropske testove sigurnosti.

Među njima su bili uređaji za otkrivanje dima i ugljen-dioksida, igračke, USB kablovi i adapteri, odeća, pa čak i sredstva za izbeljivanje zuba.

Analize su, uz pomoć specijalizovane Međunarodne mreže za potrošačko testiranje i istraživanje, sprovela belgijska, italijanska, holandska, danska, nemačka i britanska udruženja za zaštitu potrošača, dok su Španci i Portugalci učestvovali u objavi rezultata.

Detaljna provera

Svaki naručeni artikal prvo je bio podvrgnut "vizuelnoj" inspekciji, a posebno je šokantno što je već i ta "površna" analiza bila dovoljna da zaključe kako s predmetom nešto nije u redu.

Na primer, igračke su imale delove koje je vrlo lako odvojiti, a pristigle su i majice s kapuljačama koje su imale predugačke učkure, pa su predstavljale realnu mogućnost da se dete udavi.

Ostali uređaji i proizvodi, koji su na prvu loptu izgledali "pristojno", završili su na laboratorijskoj analizi gde su istražena i njihova brojna druga svojstva. Neki od rezultata bili su zapanjujući.

Tri od četiri USB punjača i putnih adaptera "pala" su na testu sigurnosti, jer se pregrejavaju ili mogu izazvati strujni udar, a većina testiranih bila je jeftina i pripadala nepoznatim markama.

Alarmantni su i rezultati testiranja igračaka: od ukupno 29 artikala koji su podvrgnuti analizi, njih devet imalo je u sebi nedozvoljeni nivo ftalata, koji pomažu da igračke budu mekane, ali za koje se sumnja da mogu uticati na hormone, pa su zato propisane tačne i dozvoljene mere ftalata u proizvodu.

Ipak, svaka treća igračka imala je nedozvoljeni nivo ftalata, a u nekima od njih - nivo je premašen čak 200 puta od dopuštenog.

Zabrinjavajuće je i naručivanje odeće za decu putem interneta: 14 od 16 artikala imalo je delove (učkure, dugmiće i ostalo) prisutne u većem broju ili većih dimenzija nego što je dozvoljeno.

Istraživači su posebnu pažnju posvećivali uređajima za detektovanje dima, kod kojih su rezultati bili najgori: nijedan od sedam naručenih uređaja za detektovanje ugljen-monoksida nije uspeo da prepozna prisustvo plina, a četiri su pritom bila nečujna. Isto je bilo i s uređajima za detektovaje dima.

"Onlajn" beljenje zuba

Rizičnim se pokazalo i kupovanje sredstava za izbeljivanje zuba: sedam od deset testiranih primeraka raznih brendova u sebi je imalo previsoke nivoe hidrogen-peroksida za kućnu upotrebu. Ti nivoi su bili od 14 do 70 puta veći od propisanih.

Dva proizvoda čak ne bi bila legalna za upotrebu ni u stomatološkim ordinacijama.

Kako napominju iz Evropskog udruženja za zaštitu potrošača BEUC, čije su članice i napravile testiranje, analiza pokazuje da onlajn prodavnice, usprkos činjenici da povremeno uklanjaju proizvode za koje se pokaže da nisu ispravni, i dalje ne zadovoljavaju standarde koje treba da ispunjava mesto za kupovinu.

Kažu da one jednostavno nisu sigurne poput klasične radnje, najpre zato što same platforme ne posvećuju dovoljno pažnje sigurnosti, već proizvode uklanjaju tek nakon upozorenja koja im pristižu iz ovakvih udruženja.

Video: Naručio majicu, dobio haljinu: Ovo su najveći horori onlajn kupovine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorann

    13. mart 2020 | 22:48

    Slažem se s vama ali priznajte da je takodje i u pitanju borba s konkurencijom. Ipak su značajno jeftiniji i sigurno vam smetaju pa malo ogovaranja dobro dodje. Mada ponavljam,slažem se s vama jer neki od proizvoda su kriminalno loši i veoma opasni.

  • Potrosac

    13. mart 2020 | 22:55

    Dali neko testira opremu koju kod nas prodaju kinezi prvenstveno elektro opremu kablove, uticnice itd koji ne mogu napajati jednu sijalicu i koji su kod mnogih gradjana napravili pozare i sl. Gde je tu zastita potrosaca. Elektro alat bez dana garancije pa i fiskalnog racuna kao i sve drugo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>