• 42

Vučić: Srbija nema problema s novcem, finansijski je stabilna

Mi smo već sada spremni da damo kao mala zemlja 50 miliona, a bićemo spremni i 100 miiona evra da damo za kredite za likvidnost preko Fonda za razvoj i to na jedan odsto - kazao je predsednik Srbije

  • 42

Srbija je finansijski jedna od najzdravijih zemalja i u ovoj situaciji nema problem sa novcem, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je država već sada spremna da izdvoji 50 miliona evra pomoći za kredite za likvidnost preko Fonda za razvoj.

Upitan da prokomentariše to što EBRD izdvaja milijardu evra za pomoć kompanijama za saniranje posledica korona virusa i da li je razgovarao sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija o eventualnoj pomoći Srbiji, Vučić je rekao:

- Nemojte da brinete, dovoljno smo likvidni. Mi danas da izdamo obveznicu na dve milijarde mogli bi odmah da dobijemo novac. Nemamo problema sa novcem, a sa svima razgovaramo svakog dana. Srbija je u finansijskom smislu zdravija od 90 do 95 odsto zemalja. Mi smo finansijski jedna od najzdravijijih zemlja i ako će nečije obveznice da kupuju kupoveće naše, odmah posle nemačkih - rekao je Vučić.

Primetio je da je to što je EBRD izdvojio milijardu evra za pomoć , kako je rekao, "tanka rakija i sitne pare za ceo svet".

- Mi smo već sada spremni da damo kao mala zemlja 50 miliona, a bićemo spremni i 100 miiona evra da damo za kredite za likvidnost preko Fonda za razvoj i to na jedan odsto - kazao je Vučić.

"Tražićemo moratorijum na naplatu kredita na 90 dana"

Predsednik Vučić izjavio je da će država tražiti od komercijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastanak kriznog štaba

Predsednik Vučić izjavio je da će država tražiti od komercijalnih banaka razumevanje u naplati kredita i zatražiti moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na 90 dana-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da će država davati kredite iz Fonda za razvoj sa kamatnom stopom od jedan posto, a naveo je da će biti i drugih mera koje se tiču banaka.

Država, kaže, ima 13, 5 milijardi evra deviznih rezervi, pet milijardi više nego što smo imali pre nekoliko godina.

Ukazuje da je, na primer, Hrvatska narodna banka nedavno sa 397 milona evra branila kunu, ali da je uprkos tome kuna pala za 1,1 odsto.

- Mi smo spremni da štitimo kurs, da štitimo punu stabilnost u nemogućim uslovima. Imamo 30,5 tona zlata. Ono što je važno, 9 tona zlata držimo u Bernu u Švajcarkoj da bismo u svakom trenutku to mogli da naplatimo, da bismo u svakom trenutku mogli da imamo efektivni novac - rekao je Vučić.

Poručio je građanima da ne treba da budu uplašeni i da su naša monetarna i naša fiskalna stabilnost neupitni.

- Ako sam zbog nečega u svoj ovoj nesreći srećan, to je što smo napravili sistem u prethodnih pet godina koji je desetrostruko jači i desetostruko bolji nego što je nekada bio - rekao je predsednik.

Rekao je da će guverner Narodne banke Srbije Jorgovanaka Tabaković u narednim danima izaći u javnost sa novim rešenjima.

- Ali ćemo tražiti od komerrcijanih banaka razumevanje za moratorijum na naplatu kredita na 90 dana, dakle tri meseca, koliko kriza od korone traje, ali biće tu i drugih mera vezano za banke - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    Najvaznije je da gradjani budu disciplinovani I da rade sve u skladu sa propisima,a drzava da se pobrine za hranu I novac.

  • BozaB

    Ekonomske reforme koje su sprovedene podigle su nasu ekonomiju na visi nivo i trenutno nemamo brige sto se toga tice.

  • as

    Reci Vucica ohrabruju,pobedicemo i ovaj virus,samo moramo biti disciplinovani i slozni.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke