• 1

Federalne rezerve sasekle referentnu kamatu gotovo na nulu, da li će dići privredu?

Zbog snažnih turbulencija na finansijskim tržištima, FED je takođe smanjio kamatu na hitne pozajmice za likvidnost banaka

  • 1
Financial Markets Wall Street berze

Američke Federalne rezerve srezale su u nedelju referentnu kamatnu stopu praktično na nulu i pokrenule ogroman program kvantitativnog ublažavanja u iznosu od 700 milijardi dolara kako bi zaštitile ekonomiju od posledica pandemije koronavirusa.

Nova ključna kamatna stopa, koja služi kao reper za kratkoročno kreditiranje finansijskih institucija i koja dalje utiče na cenu zaduživanja bankarskih klijenata, od sada će biti u rasponu od nula do 0,25 odsto u odnosu na prethodni nivo 1,0 do 1,25 procenata, izveštava CNBC.

U saopštenju FED-a se navodi da je "izbijanje korona-virusa naštetilo društvu i poremetilo ekonomsku aktivnost u mnogim zemljama, ukljucujući Sjedinjene Države".

Zbog snažnih turbulencija na finansijskim tržištima, FED je takođe smanjio kamatu na hitne pozajmice za likvidnost banaka za 125 baznih poena na 0,25 posto i produžio ročnost tih pozajmica na 90 dana. Pored toga, centralna banka SAD je srezala i obaveznu rezervu za hiljade banaka na nulu.

Uprkos ovako agresivnom potezu, početni odgovor tržišta kapitala na mere FED-a bio je negativan. Indeks Dau Džons na tržištu fjucersa nagovestio je pad od oko 1.000 poena na današnjem otvaranju trgovanja na Volstritu.

Iz FED-a su takođe saopštili da su u globalnoj koordinisanoj akciji centralne banke Kanade, Britanije, Japana, Švajcarske, SAD-a, kao i Evropska centralna banka, preduzele aktivnosti za poboljšanje likvidnosti u dolarima širom sveta putem postojećih dolarskih svop aranžmana, nudeći jeftino finansiranje u američkoj valuti.

Predsednik FED-a DŽerom Pauel je rekao u nedelju uveče na konferenciji za novinare, nakon donošenja odluke, da će centralna banka biti strpljiva pre nego što odluči da ponovo poveća referentnu kamatu.

- Držaćemo kamatu na ovom nivou sve dok ne budemo uvereni da je ekonomija prebrodila aktulene nedaće i da je na putu da ostvari naše ciljeve u pogledu maksimalne zaposlenosti i stabilnost cena - naveo je Pauel.

- Ovo je ispit... neke stvari moraju da se dese pre nego što razmotrimo... nadziraćemo kretanja i spremni smo na strpljenje - dodao je on.

Iznos najavljenog kvantitativnog ublažavanja od 700 milijardi dolara obuhvatiće 500 milijardi dolara državnih obveznica i 200 milijardi dolara hipotekarnih hartija od vrednosti. FED je najavio da će kupovine početi danas, uz prvi iznos od 40 milijardi dolara.

Predsednica filijale FED-a iz Klivelanda, Loreta Mester, jedina je glasala protiv ovako velikog rezanja referentne kamate, zalažući se da stopa bude utvrđena na nivou od 0,5 do 0,75 odsto, što bi predstavljalo smanjenje od 50 baznih poena, prenosi CNBC.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. mart 2020 | 10:15

    FED,MMF,MEDJUNARODNA BANKA I INVESTICIONA AMERICKA BANKA MORGAN SU U VLASNISTVU ILLUMINATA SA KAPITALOM OD 500TRILIONA DOLARA I JA SE NEBOJIM DA CE ONI PROPASTI!!!! IZVUCE ONI OGROMAN PROFIT IZ OVE SITUACIJE I NECIJEG BANKROTSTVA !!!! OVO JE VREME IRACIONALNE EKONOMIJE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>