• 0

Za mesec isporučivano 60.000 l alkohola, sada toliko za dan: Proizvođači obezbedili sirovine

Cene alkohola na tržištu vraćene na nivo od 5. marta

  • 0
Alkohol Foto: Pixabay

U Privrednoj komori Srbije je održan sastanak sa proizvođačima alkohola i biocida kako bi se sagledalo trenutno stanje u proizvodnji i načini za njeno povećanje u skladu sa većom potražnjom na tržištu.

Zbog novonastale situacije prouzrokovane pojavom korona virusa održana je zajednička sednica Grupacije proizvođača biocidnih proizvoda i Grupacije proizvođača etilalkohola u vezi sa proizvodnjom, uvozom i registracijom biocidnih proizvoda i aktivnih supstanci.

Sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS Dragan Stevanović kaže da se situacija na tržištu postepeno smiruje i sređuje, ali da se očekuje da će se povećati potreba za dezinfekcionim sredstvima.

- Danas smo organizovali sastanak kako bi se sagledalo kako povećati proizvodnju, da rešimo probleme koji se pojavljuju i kod proizvođača biocida i kod proizvođača etilalkohola i uvoznika aditiva - rekao je Stevanović novinarima.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, a Stevanović kaže da ima sasvim dovoljno proizvodnih kapaciteta.

Naglasio je da su cene alkohola na tržištu vraćene na nivo od 5. marta. Mile Bogdanović iz firme Panalkosistem iz Beograd kaže da ta firma nije povećavala cene alkohola.

- Imamo ugovorene cene sa velikim sistemima, takođe sa Apotekarskom ustanovom Beograda. Redovno isporučujemo alkohol - kaže Bogdanović i navodi da je veći problem povećana potražnja.

Dnevno se, kaže, isporuči i do 50.000 i 60.000 litara alkohola, a za ceo januar je isporučeno 60.000.

- Sada se u jednom danu isporuči 50.000, 40.000 ili 30.000 litara - rekao je Bogdanović.

Dnevni kapaciteti te fabrike se, kako je rekao, kreću od 20.000 do 30.000 litara, a ta fabrika je obezbedila sirovinu, odnosno oko 2.500 tona melase. Naveo je da je fabrika ima obećanje od PKS da će pomoći da se obezbedi još 3.000 tona melase. Kaže i da proizvodni pogoni te fabrike rade ubrzano.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>