• 1

Ambiciozni plan u doba korone: Hrvati i Turci potpisali značajan ugovor, očekuju kilometar mesečno

Početak radova planiran je za april 2020, a projektom će se realizovati 42 kilometra moderne dvokolosečne pruge, biće rekonstruisano sedam stanica i stajališta, sedam mostova, izgradiće se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke...

  • 1
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

Predstavnici turske firme "Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S." i Hrvatske železnice potpisali su ugovor o rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove deonice železničke pruge na Mediteranskom koridoru, vredan 324 miliona evra.

Kako prenosi turska agencija Anadolija, projekat koji će pomoći u povezivanju Rijeke i Budimpešte železnicom, trenutno je najveći infrastrukturni projekat u Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture, Oleg Butkovih, u Banskim dvorima prisustvovali su potpisivanju Ugovora za izvođenje radova na Projektu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog koloseka na deonici Križevci - Koprivnica - državna granica.

Plenković je kazao da je reč o važnom strateškom projektu za Hrvatsku i ocenio da je rok izgradnje 42 kilometra u 42 meseca, odnosno kilometar mesečno.

Naglasio je da su projekti obnove i izgradnje celog hrvatskog dela Mediteranskog koridora sa 1,8 milijardu evra u potpunosti bespovratno finansirani iz EU fondova.

Početak radova planiran je za april 2020, a projektom će se realizovati 42 kilometra moderne dvokolosečne pruge, biće rekonstruisano sedam stanica i stajališta, sedam mostova, dva vijadukta, 21 podvožnjak i nadvožnjak, izgradiće se 25 kilometara zidova za zaštitu od buke, modernizovati šest železničko-drumskih prelaza, a 11 prelaza će se denivelisati.

Na hrvatskom delu Mediteranskog koridora izvode se radovi i na ostalim deonicama kako bi se hrvatska luka Rijeka kvalitetnije povezala železnicom s evropskim kontinentom.

Video: Tranzitna žila kucavica Srbije: Ovoj opštini je novi Koridor doveo najviše turista

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>