• 2
 ≫ 

Ovaj supermarket, od 8 do 9 časova, prima samo starije sugrađane, da li je to moguće i kod nas?

 ≫ 

Penzioneri i stariji od 60 godina su podložniji oboljevanju od korona virusa

  • 2
Beograd, Vanredno Stanje Foto: Nikola Tomić

Iceland Foods Ltd, britanski lanac supermarketa, kao i mnoge druge kompanije čini koliko može da pomogne građanima u ovoj kriznoj situaciji.

Oni su, ovaj put, fokus stavili na najstarije stanovnike, budući da su oni najugroženija grupa kada je reč o korona virusu, pa tako Iceland supermarket iz Severne Irske, samo za njih otvara svoja vrata ranije ujutru.

Ova procedura je krenula juče, a od 08 do 09 ujutru, penzioneri i svi stariji od 60 godina biće jedini u radnji, kako bi pribavili sve neophodne stvari za kuću, pre svega hranu i higijenske proizvode.

Kod nas se sinoć pomenula opcija da bi starijim sugrađanima, odnosno starijim od 65, moglo da se dozvoli da obave kupovinu u određeno ograničeno vreme i u određenim objektima. Time bi se prepisala ova praksa koju je uvela Britanija, ali i Nemačka i Austrija.

Većina marketa u Austriji odlučilo je da organizuje posebno vreme za kupovinu za penzionere i druge rizične grupe. Lanci “Bila”, “Merkur” i “Lidl” najavili su da je vreme od 8 do 9 sati ujutru rezervisano za penzionere.

Međutim, lanac "Špar" smatra da ta mera nije dobra.

- Bolje je kada se starijima omogući da ostanu kući i da im neko pomogne u nabavkama. Ako stariji u isto vreme dođu u kupovinu, to će biti samo okupljanje rizičnih grupa -rekla je portparolka Špara.

Iz kompanije Iceland Foods Ltd kažu da na ovaj način "štite starije sugrađane od navale paničnih kupaca".

Apeluju na širu javnost da poštuje njihovu odluku, a sudeći po komentarima na društvenim mrežama - čini se da su je ljudi dobro prihvatili. Štaviše, bilo je komentara da bi sve prodavnice trebalo da uvedu ovo pravilo, dok traje epidemija korona virusa.

Podsetimo se kakva je situacija kod nas. Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, apelovao je na ljude da ne stvaraju zalihe hrane, jer za tim nema potrebe.

Rekao je i da za sada ne postoji nikakva zabrana za rad trgovina, apoteka, supermarketa, ali da proces rada u njima mora da bude prilagođen vanrednom stanju, odnosno da u objektu ne sme biti više od 50 ljudi, ukupno sa svim zaposlenima.

Na pitanje kako će se to kontrolisati, Ljajić kaže da će sve nadležne inspekcije biti na raspolaganju, kao i policija koja je, kako je rekao, ključna u tome da se poštuje ova uredba.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Malo razumevanja

    18. mart 2020 | 15:47

    Pa ti nemoj ići od 8 do 9, ti idi posle. Penzioneri mogu samo sat vremena dnevno, a ti ceo dan...

  • Bbbb

    18. mart 2020 | 14:08

    A ko ce nas da stiti od njih?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>