• 2

Da li će ovi gradovi ostati najskuplji za život? Korona im obara turizam, proizvodnju i ekonomiju

Hong Kong, Singapur i Osaka imaju enormne prihode od turizma, ali sada kada je ova grana ozbiljno uzdrmana, one bi mogle postati jeftinije

  • 2
Singapur Foto: Pixabay

Hong Kong, Singapur i Osaka važe za najskuplje gradove za život, na svetskom nivou. Međutim, to će se možda promeniti sada, kada je pandemija virusa Covid-19 globalno tržište uzela "pod svoje".

Ove metropole imaju enormne prihode od turizma, ali sada kada je ova grana ozbiljno uzdrmana, one bi mogle postati jeftinije, jer i sama njihova ekonomija trpi.

Ovo je jedna od prognoza Obaveštajne jedinice Ekonomista (OJE), koja prati troškove života na globalnom planu.

Hong Kong, Singapur i Osaka su se našli na prva tri mesta, u njihovom istraživanju "Worldwide Cost of Living Survey 2020", objavljenom u novembru 2019. Sada bi situacija mogla biti drugačija.

- Gradovi koji se oslanjaju na turizam suočiće se sa pritiskom na spuštanje cena, tako da bi Singapur i Hong Kong mogli da "padnu" s ovog trona - rekao je Sajmon Baptist, ispred OJE.

Ova tvrdnja je zasnovana da činjenici da je turistički sektor osetno ugrožen, a da su ponajviše Hong Kong i Singapur u svako doba godine vrveli od turista. Doduše, u Kini se situacija drastično menjala od kada su počeli protesti.

Osaka je, po troškovima života, čak pretekla Pariz, Njujork, London, a istraživači su do tog podatka došli tako što su ispitivali više od 400 cena različitih proizvoda i usluga.

Što se tiče Kine, potresi s korona virusom, koji su tokom januara i februara obustavili proizvodnju automobila i delova za vozila - mogli bi dovesti do toga da cene kola budu niže.

Razlog je jasan: proizvođači žele da što pre povrate dobit, odnosno "stanu na noge".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    23. mart 2020 | 14:20

    Posle ovoga sve ce se to vratiti u normalu,a kakvu ce ljudi izvuci pouku od ovog svega to ce mo videti

  • milan

    23. mart 2020 | 16:37

    darko nikakvu isti cemo kreteni ostati posle svega

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>