• 2
 ≫ 

Posle cene, ograničene i marže za osam grupa proizvoda

 ≫ 

Nova ograničenja za namirnice i zaštitnu opremu

  • 2
Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je limitirala marže u veleprodaji i maloprodaji za osam grupa proizvoda i one neće moći da budu više od procenta koji se primenjivao do 5. marta. To znači da će eventualnaposkupljenja tih namirnica i sredstava poticati od proizvođača i dobavljača, a ne od trgovaca.

Država je donela dodatne mere ograničenja cena u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, kao i ograničenje marže, kako bi se sprečili poremećaji, ali i otklonile štetne posledice na tržištu u snabdevanju robom, nastale usled širenja korona virusa u Srbiji.

U odluci o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, objavljenoj u Službenom glasniku, navodi se da se mera primenjuje u trajanju od 30 dana.

Na listi su brašno od pšenice, hleb, jestivo suncokretovo ulje, beli šećer, so, voda, testenine, mesne prerađevine, riba. Takođe, na spisku se nalazi termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, pelene za decu i odrasle.

Zatim sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, gume i tekstila, zaštitne naočare.

Vlada je ovom odlukom ograničila i marže svih učesnika u lancu snabdevanja osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme.

Video: Redovi u Italiji ispred prodavnica: Korona izazvala nestašice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sava

    19. mart 2020 | 13:58

    Jeste malo poskupelo ulje, 135. Din. Maske 200 din. Ostalo po nesto. Alkohola nema nigde, rukavice za jednokratnu upotrebi isto nema, najosnovnije za zastitu od virusa, nema

  • Igi

    19. mart 2020 | 13:04

    Sada ce bogati jos vise da se obogate.Nije sija nego vrat.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>