• 0

"Potvrda rejtinga je dokaz ispravne ekonomske politike". Očekuje se pozitivan rast BDP-a

Agencija Fič zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+

  • 0
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Agencija Fič za 2021. projektuje privredni rast Srbije od 5,8 odsto / Foto: Pixabay

- Činjenica da su ekonomske perspektive Srbije zadržane, potvrdom kreditnog rejtinga naše zemlje na BB+, a da nosioci ekonomske politike imaju dovoljno i sredstava i instrumenata da reaguju na međunarodni ekonomski šok bez presedana, rezultat je ispravnog čvrstog opredeljenja nosilaca ekonomske politike države da u prethodnom periodu očuvaju makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost - istakla je danas guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

"Rejting agencija Fič zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+. Time je još jednom potvrđena ekonomska perspektiva Srbije u srednjem roku, uprkos trenutnoj krizi izazvanoj pandemijom virusa COVID-19 i merama država širom sveta usmerenim ka suzbijanju pandemije", piše u saopštenju NBS.

Tabaković naglašava da je Narodna banka Srbije počela da primenjuje i dodatne mere za podršku upravljanju likvidnošću i da je ove nedelje kroz direktne repo aukcije i devizne svop aukcije - bankama obezbedila 40,1 milijardu dinara, sa ciljem očuvanja kreditne i ukupne privredne aktivnosti u vanrednim okolnostima.

U saopštenju, agencija Fič ističe da je zadržavanje rejtinga i izgleda za dalje povećanje rezultat pojačane otpornosti Srbije na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19, zahvaljujući povećanim deviznim rezervama Narodne banke Srbije, niskom spoljnom dugu države i izbalansiranom saldu turizma.

Agencija ističe i očuvanu fiskalnu disciplinu i dobro stanje javnih finansija, što za rezultat ima mogućnost države da odgovori na novonastalu krizu i ubrza oporavak nakon njenog završetka. Fič tome dodaje i očekivani pozitivan efekat niskih cena energenata na srpsku ekonomiju.

Ističe se da je srpska privreda snažno završila prethodnu godinu, a konstatuje se i nastavak pozitivnih trendova i početkom 2020. godine. Ipak, u drugom kvartalu se očekuje smanjenje privredne aktivnosti usled eskalacije krize.

Kao mala i otvorena ekonomija, kažu u NBS, Srbija je izložena ka evrozoni u kojoj su izraženi rizici u narednom periodu, ali, uprkos tome, Fič procenjuje da će stopa rasta BDP-a Srbije na nivou godine biti pozitivna.

Nakon privremenog šoka izazvanog efektima pandemije, Agencija za 2021. godinu projektuje privredni rast Srbije od 5,8 odsto. Ocenjuje i da je bankarski sektor likvidan i dobro kapitalizovan, uz smanjenje učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na nivo od 4,1 odsto na kraju 2019. godine.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>