• 1

6 trikova kako da uštedite struju dok radite od kuće

Postoji nekoliko jednostavnih načina kako, uz sitne promene navika, u domaćinstvima možete racionalno da koristite energiju i uštedite novac.

  • 1
Struja, uređaj

Foto: Pixabay

Stroga pravila ponašanja u jeku epidemije korona virusa potpuno su promenila naše živote. U sigurnosti domova, u ovom periodu nam se odvija ceo život, privatni i poslovni. Svi su ukućani na broju, što je dobra vest, ali konstantni boravak više osoba u zatvorenom prostoru, donosi sa sobom mnogobrojne izazove, a jedan od njih je kako koristiti energetske resurse da nam se računi ne bi povećali, odnosno kako ostvariti uštede u potrošnji energije i energenata.

Gradska uprava Beča je na primer, od početka korona virusa zabeležila za jednu petinu manje potrošnje struje. Sada se veća potrošnja preselila u domaćinstva, jer većina radi od kuće a i školska nastava se odvija online od kuće.

Evo nekoliko mera za uštedu energije:

1. Koristiti produžni kabl sa više priključaka i dugmetom za uključivanje. Kada završite posao samo pritisnete jedno dugme i svi aparati su isključeni. Pažnja! To ne važi za inkjet-štampače. Oni se ne priključuju na produžni kabl.

2. Isključite screensaver: Zaštitnik ekrana povećava potrošnju struje i kod modernih monitora nije potreban. Umesto toga, bolje je aktivirati „isključi monitor“.

3. Koristiti „sleep mode“: Kompjuter i monitor treba da budu prebačeni na taj režim. Ovo podešavanje se nalazi na kontrolnom panelu, pod stavkom „power option“. Drugačije od modusa „stand-by“, kod „sleep“ modusa je kompjuter potpuno isključen i pored toga vrlo brzo može da se startuje.

4. WLAN-ruter isključiti: Ukoliko ruter nije stalno uključen, takođe može da se uštedi struja. Jer, čak i kada se WLAN ne koristi, ruter troši struju. Zbog toga ga treba noću isključiti.

5. Koristite dnevno svetlo: Čak i pozicija radnog stola može da vam uštedi struju. Radno mesto postavite ispred prozora. Kada je tmurno napolju koristite lampe čija svetlost može da se podešava, da ne svetle punim kapacitetom.

6. Aparati za zabavu imaju različitu potrošnju struje. Na primer, konzole za igrice troše struju duplo više nego televizor.

Video: Uskoro ćemo struju dobijati iz prozora kada na njih pada kiša

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Ložač

    Kad stignu računi za vodu i struju ovaj mesec 🤣😂🤣

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke