• 1
 ≫ 

Ilon Mask je, zapravo, donirao BPAP uređaje od 800 dolara koji ne pomažu kod korone

 ≫ 

Više od hiljadu uređaja je isporučeno bolnicama, međutim...

  • 1
BPAP machines, respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari BPAP mašine su mnogo slabije od invazivnih respiratora / Foto: Shutterstock
BPAP machines, respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto: Shutterstock

Maltene preko noći se desilo to da Ilon Mask, osnivač Tesle i Spejs Iksa, od poricanja korona virusa u javnosti i nazivanja pandemijom - "glupom", dođe do toga da poručuje i donira respiratore zdravstvenim ustanovama u SAD.

Nije isključio ni mogućnost da Tesla Gigafabrika u Njujorku na određeno vreme obustavi svoj rad i "baci se" na pravljenje ovih aparata za disanje. Međutim, taman kada smo pomislili da je značajno pomogao bolnicama i pacijentima obolelim od Covida-19, jer je donirao više od 1.000 respiratora, ispostavilo se da oni nisu adekvatni.

Tačnije - nisu ono što bolnicama sada hitno treba. Reč je o BPAP mašinama, kojima ne mogu biti tretirani kritični pacijenti s dijagnozom korona virusa.

Virus Covid-19 kod pacijenata izaziva veoma otežano disanje, a ono zahteva tretiranje invazivnim respiratorima - koji imaju sposobnost da dovedu kiseonik do pluća, kako bi oboleli preživeo, čak i ako je indukovanoj komi. Svuda u svetu, a posebno u SAD i VB, beleži se ogromna nestašica tih invazivnih mašina. Britanci kažu da im je potrebno 30.000 njih.

Ono što je problematično u vezi sa BPAP uređajima koje je Mask donirao, jeste to što nisu invazivni, odnosno nemaju sposobnost da kiseonik sprovedu sve do pluća. U ovoj situaciji, nisu od koristi, jer virus deluje direktno na pluća.

Ovakvi i slični uređaji, kao što je CPAP, uglavnom se koriste da pomognu pacijentima koji pate od poremećaja "sleep apnea" (nije isto što i hrkanje). On se ukratko objašnjava tako što "tokom sna zaboravimo da dišemo". Pacijent na trenutke zaista prestane s disanjem i ima izrazito smanjen protok vazduha kroz disajne puteve.

Financial Times je i s ekonomske strane uporedio BPAP mašine i invazivne respiratore i došao do zaključka da prvi koštaju oko 800 dolara, dok drugi mogu koštati čak 50.000 dolara.

Ispred Američkog društva anesteziologa kažu da su čak dali upute medicinskom osoblju da ne koristi ove mašine, zbog rizika od transmisije virusa. Neki ih koriste samo kao "prvu pomoć" kod lečenja pacijenata obolelih od Covida-19, ali tu se priča završava.

Video: Njujorški Central park postaje poljska bolnica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hmm

    4. april 2020 | 18:59

    Koliko mrze ovog coveka, da ne stede nikad na njemu, a sve zbog njegovog uspeha...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>