• 1

Korona pogurala dentalnu telemedicinu: Zubari rade virtuelne preglede

Da bi pacijenti mogli da pristupe ovoj inovativnoj ordinaciji putem računara ili mobilnog telefona, bilo je potrebno objediniti nekoliko platformi u jednu strukturu

  • 1
Stomatolog, zubar

Tokom pandemije, stomatolozi primaju samo hitne slučajeve / Foto: Pixabay

Šta nam je, između ostalog, Covid-19 doneo? Karantin, ograničeno kretanje, novi način kupovine, zabranu okupljanja, odlaganje poseta zubaru, lekaru (ako nije neophodno i nema veze s koronom), salonima lepote, rad od kuće, onlajn nastavu, i tako dalje.

Iako zdravstvena situacija nije normalizovana, a samim tim ni naša svakodnevica, odnosno poslovanja, neki pronalaze način da nastave da obavljaju svoj posao, bilo da je reč o zaradi ili pružanju pomoći klijentu, pacijentu. Jedan zagrebački stomatolog prvi u Hrvatskoj uvodi virtuelne preglede. Dakle, oni koje je usred pandemije još zadesila i zubobolja, pregled mogu obaviti onlajn, kako bi se sprečio dolazak u ordinaciju.

Iz jedne beogradske poliklinike rekli su nam da su dežurni samo za hitne slučajeve i da doktori dolaze po pozivu. Zbog velikog rizika od širenja infekcije u ordinacijama, preporuka je da svi ostali sačekaju da prođe pandemija. Kako biste znali da li ste hitan slučaj, evo nekoliko naznaka: teško krvarenje koje ne prestaje, otok/infekcija, izbijen zub izrazito jak bol u zubu. Dakle, ako vam je ispala plomba - to može da sačeka.

Da bi pacijenti mogli da pristupe virtuelnoj ordinaciji putem računara ili mobilnog telefona, bilo je potrebno objediniti nekoliko platformi u jednu strukturu dentalne telemedicine. Jasno je svima zašto ovo do sada nije zaživelo: jednostavno, reč je o manuelnom poslu i obaveznom fizičkom kontaktu. Međutim, kriza stvara nova pravila, odnosno procedure.

Postavlja se pitanje, da li bismo otišli ovoliko daleko da se korona kriza nije desila? Sada vidimo da je moguće obaviti i virtuelne stomatološke preglede. Platforma omogućava primenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog lečenja, zatim kontrolne preglede tokom ortodontske terapije i analizu kod manjih bolnih i neprijatnih stanja, koja ne potpadaju među hitne slučajeve.

Važno je napomenuti da je ovaj virtuelni pregled, zapravo, zamena za pregled koji prethodi upućivanju na rendgen. Može se primenjivati i kod redovnih kontrola nakon lečenja, ali i kao dopuna za standardni stomatološki pregled. Dakle, ne može zameniti vaš odnos s lekarom, operaciju i intervenciju na zubu, ali svakako da je značajan u ovakvim situacijama.

Prema preporukama SZO, snimci pacijenata se rade izvan usta, u laboratorijama koje su za to osposobljene. Potom se pregledaju onlajn putem iz same poliklinike, ali i iz kuća, budući da pojedini doktori još uvek ne dolaze u ordinaciju.

Video: Najlepša slika Srbije: Klinci ukrasili zubnu ordinaciju u Ljigu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nena

    8. april 2020 | 15:08

    ako imas problem svaki stomatolog ti ksze da uradis ortopan snimak pa da dodjes.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>