• 53
 ≫ 

Usvojene ekonomske mere: Novac na tri klika od privrednika. Ostaje i 100 € za građane

 ≫ 

"Pozivam sve privrednike, sve preduzetnike, sve, od ponedeljka se prijavite. Pojednostavićemo procedure, kako biste što pre došli do novca", rekao je Mali

  • 53

Vlada Srbije usvojila je tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir o tome ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra, rekao je na konferenciji za novinare ministar finansija Siniša Mali.

- Hvala penzionerima što ostajte kod kuće. Danas je isplaćen pun iznos martovske penzije. To je bila prva od antikriznih mera - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

- Pre deset dana stajali smo ovde, i izneli paket mera, rekao sam da ćemo vrlo brzo izaći sa pravnim okvirom - rekao je on. To, objasnio je, pravni način implementiranja mera.

Mali je istakao da će sledeće nedelje država doneti još dve mere. 

- Pozivam sve privrednike da iskoriste program - rekao je Mali.

- Odlažemo porez na zarade, ukidamo plaćanje PDV na donacije. Novčana pomoć takođe definisana. Imamo veliku podršku za likvidnost, 200 miliona evra i veoma povoljni uslovi. Definisali smo i obavezali 100 evra u dinarskoj protivvrednosti - rekao je Mali.

Prva mera se odnosi na mere poreske politike. Takođe i odlaganje poreza na dobit. Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste pogodnosti, ukoliko nisu od 15.marta pa do danas otpustili 10 odsto radnika, objasnio je Mali.

- Ako je neko otpustio radnike, a u međuvremenu ih vratio na posao, može da koristi mere. Bili smo fleksibilni - kaže.

- Hvala na predlozima, i za vaučere, ali država je odlučila da svim građanima isplati 100 evra u protivdinarskoj vrednosti, čim prođe vanredno stanje - rkeao je Mali.

Da li je ono što država isplaćuje plata ili dodatak na platu?

- Za one koji imaju novca, je dodatak na platu. Za one koji nemaju je plata - rekao je on.

I za korporativne obveznice će biti pojednostavljena procedura. Mali kaže da ni isključio ni učešče države u tom procesu.

- Evo šanse za velika preduzeća. Kapitala ima  - rekao je.

- Već od ponedeljka je moguće koristiti pomoć, kako bi privreda preživela i nastavila napred - rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne Komore Srbije.

954 privredna subjekta nije uspelo da se izvuče, dodao je on.

- Zamolio bih sve da dobro razmisle kada povlače nečiju menicu i da budu maksimalno solidarni. Inače ćemo dolaziti u još teže situacije - rekao je on.

Kako je rekao, prvi put pre desetak dana počelo je da se dešava to da je broj vraćenih radnika veći do  5.000.

Kompanije su zaposlile i 120 novih radnika zbog obima posla.

Vlada Srbije najavila je ranije za danas usvajanje odgovarajućeg pravnog okvira za sprovođenje Programa ekonomskih mera, kako bi već od ponedeljka mogla da uputi poziv privrednicima za prijavljivanje za ekonomsku podršku.

Kako je najavljeno na predstavljanju Programa ekonomskih mera 31. marta, on će sadržati mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima.

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež govore o ekonomskim merama.

Evo detalja - šta piše u uredbi koju je usvojila Vlada

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici tri uredbe, kojima se precizira pravni okvir ko će moći da koristi državnu pomoć iz paketa ekonomskih mera vrednog 608,3 milijarde dinara, odnosno 5,1 milijardu evra.

Prema ovim uredbama, svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane ovom uredbom pod uslovom da počev od 15. marta 2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove uredbe, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto. Ne računaju se zaposleni koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre pomenutog datuma za period koji se završava u periodu od 15. marta 2020. godine pa do današnjeg stupanja na snagu ove uredbe.

Pogodnosti iz ove uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja. Oni koji su registrovali firmu posle tog datuma, nemaju pravo na ovaj program. Razjašnjeno je da korisnici pomoći mogu dabudu udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko naravno nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa se odnosi na one privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica. Ali se ne odnose na banke i druge finansijske institucije.

Planom mera odloženo je plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. Plaćanje ove obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Minimalac

Kada je reč o uplati bespovratnih novčanih sredstava iz budžeta, u iznosu od oko 30.000 dinara, na njih imaju pravo: preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja.

Razjašnjeno je jedno od najčešćih pitanja da li neko ko je samostalni preduzetnik, i nema zaposlenih, može da koristi ovu novčanu pomoć i odgovor iz Vlade Srbije je da, može. Takođe, ova mera se odnosi na lica koja sa poslodavcem imaju potpisan ugovor o radu, na određeno ili na neodređeno vreme.

Isplata će početi u maju i ide u tri rate – maj, jun i jul. A, detalji oko podnošenja obrasca i prijave za mere biće u tekstu uredbe.

Svaka firma će morati da otvori namenski račun, uključujući i paušalce, preko koga ćemo uplati taj novac, tako da će on sigurno morati da bude prosleđen zaposlenima. Svaki poslodavac može da isplati na svoj teret i veću zaradu, ali Vlada na to ne može da ga primora.

Veliko pravno lice ima pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine, i to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada nakon uvođenja vanrednog stanja. Isplata će se takođe vršiti u maju, junu i julu, u iznosu 50 odsto minimalne zarade za mesec mart. I oni su u obavezi da otvore namenski račun, preko koga će ići ta isplata.

To je novac koji poslodavac može da uračuna u minimalnu naknadu zarade od 60 procenata, a može da ide i kao dodatak na tih 60 odsto od ukupne zarade zaposlenog.

Krediti

Privredni subjekat u privatnom sektoru gubi pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja ukoliko u periodu od uvođenja vanrednog stanja pa do isteka roka od 3 meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15. marta 2020. godine za period koji se završava u pomenutom periodu.

Kada je reč o finansijskoj podršci privrednim subjektima za održavanje likvidnosti izdvojiće se 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj.

Osnovni cilj je, kako se navodi u saopštenju da se obezbedi podrška preduzećima za nabavku obrtnih sredstava i podrška za održavanje tekuće likvidnosti u cilju izmirivanja obaveza nastalih prema poslovnim partnerima, zaposlenima i državi.

Pravo na korišćenje sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu. Uslov će biti da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredtava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje. Krediti se odobravaju i vraćaju u dinarima.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara.

Maksimalan iznos kredita:

- Za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara,

- Za mala pravna lica do 40.000.000 dinara

- Za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.

Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. mart 2020, s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.

100 evra

Svi punoletni građani obećanih 100 evra dobiće nakon što bude ukinuto vanredno stanje. Uplata će biti u dinarskoj protivvrednosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Car

    10. april 2020 | 16:29

    A ostaje 100 eura? Cekaj gde su one paljevine sto su pisali satiru ovde pre samo neki sat?

  • Branko

    10. april 2020 | 17:46

    Svaki privatnik koji trazi da mu se daju pare za plate za radnike,firmu zatvoriti gazda 10 godina robije ,bez prava na skracenje,pa sta hocete,pare od drzave za mart,a svi radili u martu,koja firma nije radila u martu ,kakav je taj privatnik koji nema pare za plate,a ovamo vozi auto od 50000 eura,i ima sluzbenih automobila 20 ,pa moraju malo rizik posla da premzu na sebe,a ne da prebacuju na radnike i drzavu,jer kada ubiru profit oni to ne dele sa radnicima

  • TTelep

    10. april 2020 | 16:46

    Više od sto evra sam dao za tv pretplatu, a televizor i nemam. Neću da vas zamaram sa izrazima kao što su "odžačarina" ili "stambeni dinar", siguran sam da i u Beogradu slične pljačke postoje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>