• 6
 ≫ 

Hrvati više neće uvoziti pesak i šljunak iz Srbije: Izmenili zakon usred korone da ne dožive kolaps

 ≫ 

S obzirom na aktuelnu pandemiju koronavirusa koja je donela i zabranu uvoza peska iz Srbije, građevinskim kompanijama pretio je kolaps

  • 6
Drava, Osijek Drava, Osijek / Foto: Wikipedia/Zdenko Brkanić

Nakon više od 10 godina koliko je trajala zakonska zabrana eksploatacije peska i šljunka s hrvatskih obala Drave, Dunava i Save, zbog čega su građevinske kompanije ovaj važan materijal morale da uvoze iz susednih zemalja, Hrvatska je tu zabranu skinula.

Pre nekoliko dana počela je eksploatacija peska na Dravi uzvodno od Osijeka kod Petrijevaca, inače dela Koridora 5C. Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije je u ime pet županije istočne Hrvatske pokrenuo inicijativu za izmenu Zakona o vodama kako bi se zabrana ukinula, piše Jutarnji.hr.

Naime, zabrana eksploatacije peska nanosila je štetu i Lučkoj upravi Osijek, jer zbog velikih nanosa peska Drava i po nekoliko meseci godišnje nije bila plovna, pa je tako Osijek godišnje ostajao uskraćen za oko 30 dolazaka turističkih kruzera koji nisu mogli da doplove do najvećeg grada istočne Hrvatske.

- Danas hrvatskim peskom možemo graditi naše puteve – rekao je župan Anušić.

- Uklonjeno je 460.000 m3 peska koji će se moći koristiti za potrebe gradnje auto-puta na Koridoru 5C kao i za izvođenje radova na brojnim aglomeracijama na području Osječko-baranjske županije – pojasnio je Anušić.

S obzirom na aktuelnu pandemiju koronavirusa koja je donela i zabranu uvoza peska iz Srbije, građevinskim kompanijama pretio je kolaps, no ovim je, piše Jutarnji, sada Hrvatska pomogla svojoj ekonomiji.

Inače, nastavak izgradnje autoputa u sklopu Koridora 5C trebao bi da usledi uskoro i to u njenom punom profilu. Ugovor o nastavku izgradnje trebao bi biti potpisan tokom aprila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GT

    12. april 2020 | 09:42

    EU ne dozvoljava eksploataciju agregata iz recnih tokova. Zabranjeno je. Takve stvari se još rade na taj način u kolonijama, okupiranim zemljama i veoma je unosan biznis ako te niko ne dira. Ako se malo izgugla može se videti ko se to u SRB bogati na taj način. Može da da svakom srbinu i vise od 100€ bez da oseti. Prosto je, kad nikome ništa ne placas sve trpaš sebi u džep. Ima li ko jači?

  • N.S.

    12. april 2020 | 10:06

    Hvala Bogu da nas Hrvati brane od nas samih

  • EU

    12. april 2020 | 12:24

    Srbija, lider u izvozu peska😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>