• 3

Treba li da paničimo? Cena kafe skočila, a to nije najgore

Cena skočila 17 odsto

  • 3
Dalgona kafa

Printskrin Instagram / asselnurbay

Kafa je poskupela na svetskom nivou naročito u poslednjih mesec dana, pošto je panika uticala na to da ljudi prave i zalihe kafe. Arabika je košta 17 odsto više, sada je na oko 120 dolara.

Analitičari kažu da potražnja za kafom nije stala, za razliku od neke druge robe.

Dodatno, oni misle da je ovaj rast cene kratkoročan jer misle da će kasnije svet zadesiti recesija. I da će biti manje kafe.

Nijedna opcija nije baš sjajna za zavisnike od kofeina.

- Prilično je visoka stopa nezaposlenosti širom sveta i oni koji nemaju primanja mogli bi da umanje manje važne troškove - kaže analitičar.

Kako je većina potrošača već kupila onoliko kafe koliko im je potrebno, potražnja će verovatno opadati tokom narednih nedelja.

Objavljen je izveštaj ICO o tome kako će koronavirus uticati na globalni sektor kafe.

Izveštaj je pokazao da je uprkos stalnom rastu opšteg sektora, cene kafe doživele pad od 2016. godine, spustivši se 30% ispod proseka u poslednjih deset godina.
Podseća se da potrošači u većini razvijenih zemalja u SAD i Evropi češće piju kafu van svojih domova nego kod kuće, što znači da povećana potrošnja u kući neće nadoknaditi gubitak potrošnje kafe kod spoljnih prodavaca.

Dodaje se da se u međuvremenu očekuje da oni koji imaju zalihe više neće kupovati kafu, faktor koji takođe može uticati na potražnju

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    pijem 1 kafu dnevno picu je i pusicu i ako poskupi..

  • FANTOM

    Dnevno četiri limenke nikšićkog piva po 85 dinara izađe 340 dinara. Kad to pretvorim u kafu izađe 300 grama kafe. Rezultat kaže da tu količinu kafe ako pijem tri puta dnevno popijem za 15 dana. I gde je tu problem? Cigarete i kafu poskupite a molim vas pivo nek ide na 35 dinara, i nek ide život.

  • Jaši me

    Taman ako jos poskupi da prestanem da je pijem

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke