• 1
 ≫ 

Od turizma živi 5 miliona ljudi: Biro ne uspeva da obradi sve zahteve otpuštenih radnika

 ≫ 

Španija pokreće turizam i zabavu tek nakon leta

  • 1
Španija, more, Majorka

Maljorka, Španija / Foto: Pixabay.com

Za dve evropske zemlje situacija je najteža kada je reč o zdravstvenom aspektu pandemije, ali tu nije kraj. Italija i Španija dobrim delom žive od turizma, u ovoj drugoj ako govorimo precizno - 5 miliona stanovnika oslanja se na turističku sezonu i posetioce iz celog sveta.

Prema aktuelnim podacima, više od 450.000 preduzeća je privremeno otpustilo radnike, kojih sada ima toliko da zavodi za nezaposlene ne uspevaju da obrade sve zahteve. Dok se to ne desi, oni ne mogu da primaju nikakvu novčanu pomoć, a važno je napomenuto da je privremeno otpuštenih radnika oko 4 miliona. Čak i oni koji su u procesu, još uvek nisu dobili nadoknadu za mart.

U Španiji se širenje zaraze sada stabilizovalo na 3 odsto, ali je šteta svakako velika, i posledice tek predstoje. Što se tiče ovog leta i sezone koja dolazi, na ovu zemlju ne možemo da računamo. Kako je danas rekla ministarka rada Jolanda Dijaz za TVE - Španija planira da postepeno pokrene svoju privredu, pa bi sektor turizma i zabave mogao početi sa radom tek nakon leta.

- Ministarstvo zdravlja će nam, kao i do sada, sugerisati kako da se ponašamo, ali mi u Ministarstvu radimo na nacrtu dve faze povratka privrede u normalno stanje. U planu je pokretanje proizvodnje do leta, a onda otvaranje uslužnih sektora do kraja 2020. godine. Turizam, kultura i zabava imaće velike probleme, o kojima razgovaramo sa socijalnim partnerima - istakla je Diazova.

Regularno, u Španiji u turizmu radi 5 miliona ljudi, što ga svakako čini jednim od najvažnijih sektora te zemlje. Na snazi su postepene mere, pa je tako u ponedeljak odobren odlazak na posao radnicima građevinarstvu i industriji, nakon što su morali da sede kod kuće dve nedelje. Od proglašenja vanrednog stanja, 14. marta, 47 miliona stanovnika je u izolaciji, u svojim domovima, a jedino smeju da idu u prodavnice, apoteke, banke, bolnice, ili da prošetaju psa.

Iako se stepen širenja zaraze stabilizuje, svakako su i dalje zatvoreni svi kafići, restorani i hoteli. Granice takođe nisu otvorene, osim za prevoz robe. Sa druge strane, ugostitelji i turizmolozi možda ne rade, ali zaposleni na birou rada ne znaju šta će pre od posla. Rade i vikendima, jedino nisu radili za Uskrs.

Jolanda Diaz dalje je istakla da će svima koji su otpušteni biti isplaćene nadoknade, jer su uvedene sve mere da se zaštite pogođeni sektori i radnici. Pored Španije i Italije, treća najugroženija zemlja sveta jesu SAD.

Video: Kralj Španije Filip obišao jednu od privremenih bolnica

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    17. april 2020 | 17:25

    Samo da pomoć stigne pre nego što ljudi umru od gladi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>