• 0

Avio-gigant šalje 3.000 radnika na prinudni odmor

Sindikati su podržali Erbasov plan

  • 0
Avion Foto: Pixabay

Kompanija Erbas će poslati na četvoronedeljni prinudni odmor oko 3. 000 francuskih radnika, u okviru napora da se izbori sa korona krizom, a za to će koristiti sredstva iz vladinog programa finansijske pomoći, saopštio je vodeći evropski proizvođač aviona.

Kompanija je navela da će te mere primeniti prema radnicima u onim pogonima koji “ne mogu u postpunosti da se obezbede” u skladu sa zdravstvenim zahtevima, koje je naložila vlada proglašenjem vanrednog stanja, 17. marta, prenosi Rojters.

Potvđujući britanskoj agenciji ovu odluku, iz kompanije su precizirali da će prinudni odmor pogoditi oko 3. 000 radnika u fabrikama u Tuluzu, Nantu i Sen-Nazeru.

Sindikat CGT je saopštio da je reč o 20 odsto radne snage Erbasa u Francuskoj. Kompanija zapošljava 130. 000 ljudi širom sveta.

Iz Erbasa su takođe naveli da program prinudnih odmora ili „delimične aktivnosti” može, ukoliko bude potrebno, da bude produžen i nakon planiranog roka, gde je kao krajni dagum utvrđen 17. maj.

Paket mera francuske vlade omogućava firmama skraćenje radnog vremena ili prinudne odmore za radnike, pri čemu imaju obavezu da isplaćuju deo zarada zaposlenima a taj novac mogu da nadoknade iz sredstava državne pomoći.

Sindikati su podržali Erbasov plan, za koji Riojtersovi izvori kažu da će zaposleni tokom trajanja priudnog odmora primati oko 92 odsto od punog iznosa njihove redovne plate.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>