• 7

Ništa ne može da zaustavi pad: Nafta se stropoštala na 15 dolara

Sutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke

  • 7
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte Foto: Shutterstock

Cene naftnih fjučersa pale su danas, pri čemu su fjučersi američke WTI nafte povećali gubitke dotakavši najniži nivo od 1999. godine, zbog sve izraženijeg slabljenja tražnje i bojazni da će kapaciteti skladišta u SAD uskoro biti popunjeni do maksimuma.

Terminski ugovori za WTI naftu, za isporuku u maju, pali su za 2,62 dolara ili za 14 procenata, na 15,65 dolara za barel na nocašnjem trgovanju u 1:42 časova po GMT, izveštava Rojters. Tokom trgovanja, cena se u jednom trenutku stopoštala za čak 21 odsto i dodirnuvši minimum od 14,47 dolara za barel, što je najniži nivo od marta 1999. godine.

Sutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke. Cena junskih ugovora, kojima se sve aktivnije trguje, pala je za 1,28 dolara ili za 5,1 odsto, na 23,75 dolara za barel.

Severomorska nafta “brent” takođe je potonula za 21 cent ili za 0,8 procenata, na 27,87 dolara za barel.

Tržište nafte je pod velikim pritiskom zbog serije izveštaja o slaboj potrošnji goriva i mračnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku. Količine nafte na zalihama u SAD, pre svega u Kušingu u Oklahomi, glavnom distributinom centu za WTI naftu, iz dana u dan su sve veće zbog pada potražnje.

Smanjenje proizvodnje “crnog zlata” zemalja članica OPEK-a i njenih saveznika, poput Rusije, treba da startuje od maja.

Neformalna naftna alijansa nazvana OPEK+, postigla je dogovor o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno kako bi zaustavila poplavu ponude na tržištu uzrokovanu padom narudžbina zbog vanrednog stanja uvedenog širom sveta u borbi proti pandemije Covid-19, što je posledicu imalo smanjenje potrošnje goriva i privrednih aktivnosti.

Prema procenama, globalna tražnja za naftom će pasti oko 30 procenata ove godine, zbog čega naftna industrija ubrzano reže proizvodnju. Međutim, imajući u vidu da ekonomska aktivnost opada, a da se zalihe golmilaju i dostiži otprilike rekordnih 160 miliona barela nafte, cene će verovatno i dalje biti na silaznoj putanji, procenjuju eksperti.

Američke kompanije za istraživanje i proizvodnju nafte srezale su svoje budžete za oko 36 procenata na godišnjoj osnovi, prema nedeljnom izveštaju DŽejmsa Vesta, analitičara kompanije Everkor ISI, dok su međunarodne nafne firme smanjile budžete za 23 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>