• 0

Prodavnice razapete između potražnje i zdravlja radnika: Kupci neobazrivi

Prodavnice prehrambene robe i dalje su prepune kupaca

  • 0
Njujork Amerika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Desetina radnika prodavnica prehrambenih proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama preminule su od korona virusa, uprkos bezbednosnim merama kao što su maske, merenje temperature i ograničenje broja zaposlenih u prostoriji.

Pojedini stručnjaci za oblast rada, lideri sindikata i vlasnici malih prodavnica veruju da je postalo previše opasno dozvoljavati kupcima da obilaze radnje, dolazeći u dodir sa prodavcima.

- Neobazrivi kupci su trenutno verovatno najveća pretnja radnicima - rekao je Mark Peron, presednik Sindikata Junajted fud.

Taj sindikat navodi da je 85 odsto radnika prijavilo da kupci u prodavnicama ne poštuju mere socijalnog distanciranja, prenosi CNN.

Prodavnice prehrambene robe i dalje su prepune kupaca, a stručnjaci kažu da je vreme da se veliki lanci "zatvore za javnost" i da se preorijentišu na preuzimanje robe ispred objekata i kućnu dostavu. Mnoge male prodavnice, ali i veliki marketi, pribegli su tom rešenju, ali to je samo od mnoštva prodavnica u SAD.

Najveći lanci primenjuju ograničenije mere, kao što su merenje temperature zaposlenima ili ograničavanje broja kupaca u objektu.

Kompanije pozivaju porodice da smanje broj odlazaka u prodavnicu i da, ako je moguće, pazare sami. Pojedine kompanije i stručnjaci za bezbednost na radu kažu da nije izvodljivo orjentisanje prodavnica samo na isporuku i preuzimanje ispred objekta.

Navode da je sistem naručivanja već preopterecen, kao i da takav način poslovanja zahteva mnogo više zaposlenih nego što ih prodavnice trenutno imaju, pa bi se objekti napunili radnicima u pokušaju da se kupci zadrže van prodavnica.

Plate za tako mnogo radnika takođe bi mnogo više koštale vlasnike prodavnica, a mnogi manji lanci nemaju sredstava. Oni su tokom pandemije već zaposlili još radnika zbog povećane potražnje, ali i povećali plate kako bi ubedili zaposlene da ostanu na poslu.

Kako upozoravaju, vlasnici prodavnica hodaju na tankom ledu, a za mnoge je zarada zbog porasta prodaje usled korona virusa poništena povećanjem troškova za plate zaposlenih.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>